TK2023: wat wil Volt?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil Volt? 

Volt kiest naar eigen zeggen radicaal voor het klimaat. Voor automobilisten betekent dat een verandering, want het zorgt ervoor dat autorijden er in de toekomst anders uitziet. “We pakken veel vaker dan nu de trein, bus of (elektrische) fiets. Als we toch autorijden, bijvoorbeeld omdat er op een specifiek traject (nog) geen goede alternatieven zijn, dan rijden we elektrisch of in een deelauto. Wie de (elektrische) auto voor langere stukken blijft gebruiken, betaalt daar ook meer voor.” 

Zakelijke leaseauto’s uitstootvrij

Om de verkoop van kleine, betaalbare elektrische auto’s te stimuleren, blijft er tot 2030 een subsidie voor de aanschaf of private lease van een nieuwe of gebruikte elektrische auto’s, waarbij de maximum catalogusprijs vanaf 2025 wordt afgebouwd. Zakelijke leaseauto’s moeten van Volt vanaf 2026 uitstootvrij zijn. Waarom de financieringsvorm daar een rol in speelt, wordt verder niet toegelicht. 

Betalen naar gebruik

Vanaf 2030 zouden er geen nieuwe fossiele motoren meer verkocht mogen worden — dat is vijf jaar eerder dan het huidige doel. Naar Zweeds voorbeeld zou de motorrijtuigenbelasting vervangen moeten worden door betalen naar gebruik; tijdstip, traject, kilometrage en vervuiling bepalen dan hoeveel je gebruikt. 

Verder wil Volt op meer plekken in de bebouwde kom de maximumsnelheid terugbrengen naar 30 kilometer per uur. Daar staat tegenover dat de snelheid op snelwegen terug mag naar 120 vanaf het moment dat minimaal tachtig procent van de auto’s emissievrij is. 

Omslagpunt elektrisch rijden

Een interessant voorstel van Volt gaat over het omslagpunt voor elektrisch rijden. “Als je weinig rijdt en een zuinige, kleine auto hebt, kan het beter voor het klimaat zijn om je huidige auto eerst op te rijden. We investeren in onderzoek naar het omslagpunt en in een platform/tool dat rijders inzicht geeft in wat voor hun persoonlijke situatie de beste keuze is.” 

Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen. 

Mogelijk interessante artikelen: