BMW wilde een kwart eeuw geleden al een monstergrille

Geplaatst door Perry Snijders

Conservatieve BMW-liefhebbers struikelen over elkaar heen om op internet hun gal te spuwen over de kolossale grilles van de nieuwe modellen. Maar wat ze nog niet wisten, is dat het Beierse merk een kwart eeuw geleden al experimenteerde met deze kolossale grille. 

In de YouTube-serie Inside BMW Group Classic toont het merk vandaag twee concept cars die tot nu toe geheim werden gehouden door de designafdeling van het merk. De eerste auto is een Sports Activity Coupe die je misschien wel het beste kunt zien als een soort voorloper van de X6. De Californische vestiging van de designafdeling experimenteerde met een auto op het onderstel van een X5 in combinatie met het dashboard (en een deel van het interieur) van de Z4. 

‘Niet erg sexy’

Zoals het een concept car betaamt, zijn er ook functies die je hoogstwaarschijnlijk nooit op een productieauto terugziet. Een achterklep die in meerdere delen te openen is zodat je je mountainbikes achterin kwijt kunt bijvoorbeeld. Misschien wel daarom kreeg de auto de naam ICE, een afkorting die in dit geval staat voor Integrated Concept Engineering. Zelfs de presentator van de video, die toch bij BMW in dienst is, geeft al aan dat deze naam niet erg sexy is. 

Klassieke BMW-stijl

Onze aandacht ging echter vooral naar de andere auto die je ziet, die pas in de volgende video uitgebreid aan bod komt. Dat is een prototype uit 1996 voor een BMW 7 Serie, maar dan met een gargantueske grille. In die tijd was de E38 nog kakelvers, want die was immers in 1994 op de markt gekomen. Natuurlijk werd er ongetwijfeld gewerkt aan de E65, die in 2001 op de markt kwam (en net als de nieuwste BMW’s ervoor zorgde dat de conservatiefste fanboys van het merk een acute rolberoerte kregen). Maar de ZBF 7er die we in de video zien, lijkt eigenlijk op geen van beiden; het is een model in de klassieke BMW-stijl, maar dan duidelijk moderner — en met de enorme grille waar de liefhebbers nu zo van gruwen. Deze auto komt pas aan bod in de volgende video van BMW Group Classic, dus we moeten nog even geduld hebben om te ontdekken hoe het écht zit. Onderstaand vind je de video die vandaag online kwam. 

BMW ZBF 7er concept 1996

BMW ICE concept 2004

Mogelijk interessante artikelen: