Brabant verandert in Youngtimer Valley 

Geplaatst door Perry Snijders

Door de verhuizing en uitbreiding van drie bedrijven die zich bezighouden met youngtimers ontstaat in Noord-Brabant een ware Youngtimer Valley. Classic Youngtimers Consultancy is al verhuisd en heeft bovendien een nieuwe naam gekregen, Premium Classics en Stipt Polish Point volgen nog.  

In Uden is Classic Youngtimers Consultancy omgeturnd in Kaeve Cars. Het bedrijf is zo’n anderhalve kilometer verhuisd. Het bedrijf van Arno Heirath heeft een plek gekregen in Kaeve, een soort mancave waar je niet alleen auto’s vindt. “Het vorige pand werd te klein,” vertelt ondernemer Maurik van den Heuvel, de initiatiefnemer van Kaeve. “Daarom gingen we op zoek naar iets anders, maar wel een pand waar we echt iets bijzonders van konden maken.” Dat is gelukt, maar daar moest hij wel zelf voor zorgen; het pand was voordat Van den Heuvel het onder handen nam een dertien-in-een-dozijn bedrijfsloods. “We wilden er een echte mancave van maken, maar dan wel eentje die publiek toegankelijk is. Maar in een mancave vind je niet alleen auto’s, je vindt er ook andere mooie spullen, je kunt er wat drinken. Dat kan hier ook; je kunt iets eten of drinken bij Café Massimo, terwijl je auto gepoetst wordt bij Opvallers. Maar ook voor buitenkeukens kun je hier terecht. Je kunt zelfs een auto op maat laten maken, want designer Niels van Roij heeft hier een studio. ”Je kunt er zelfs terecht voor vergaderingen, bijvoorbeeld in een deel van de romp van een Boeing 747. Weer eens wat anders, vergaderen tussen de auto’s met uitzicht op een vliegtuig.

Je zou denken dat Van den Heuvel tevreden is met het pand, dat aanzienlijk groter is dan het vorige pand waar zijn bedrijf zat. “Ik vind het zelf in ieder geval heel mooi geworden, dus in dat opzicht ben ik er heel tevreden mee. Maar dat wil niet zeggen dat het ook áf is. We hebben al plannen om het uit te breiden.”

Te klein geworden

Vanuit Uden is het nog geen halfuurtje rijden naar Boxtel, waar je al jarenlang Classic Park kunt vinden, een soort kruising tussen een automuseum en een klassiekerspecialist. In de collectie met ruim vijftig auto’s kun je altijd klassiekers vinden, maar ook youngtimers. Binnenkort komt er een tweede bedrijf naar Boxtel met een collectie youngtimers die de moeite waard is. Premium Classics verhuist in de zomer namelijk van Vught naar Boxtel. “Het pand waar we nu zitten is echt te klein geworden,” vertelt Victor Vilé. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar iets anders. Dat hebben we gevonden in de vorm van een voormalige Volvo-showroom. Het duurt even voor we over kunnen, want natuurlijk moeten we eerst zorgen dat het pand helemaal naar ons zin is.”

Mooiste pand van Nederland

Voormalige Volvo-garages zijn kennelijk in trek, want ook Stipt Polish Point neemt zijn intrek in zo’n showroom. In het geval van Stipt staat die in Best, vlak langs de A2. Nu worden er bij Stipt natuurlijk niet alleen youngtimers onder handen genomen, maar een flink deel van de youngtimercollectie van eigenaar Rick van Stippent (die daarover vertelt in Youngtimer Magazine 74) zal er ook te zien zijn. “We zitten nu op een goede plek, maar we zijn wel een beetje uit ons jasje gegroeid. Daarom gaan we naar het mooiste pand van Nederland — in ieder geval voor wat wij doen. Van daaruit gaan we werken, maar we laten er ook auto’s zien. Ik zet er bijvoorbeeld mijn eigen collectie neer, maar je ziet er natuurlijk ook geregeld de auto’s waaraan we werken. Voor autoliefhebbers wordt het een dagje uit om daarheen te gaan. Het gebouw is 22 meter hoog, het heeft een binnenoppervlakte van bijna 5.000 vierkante meter, het buitenperceel is 9.600 vierkante meter en dan ligt het ook nog langs de A2. Op 1 juni hebben we de sleutel gekregen, op 1 september zijn we operationeel.”