Concours d’Elegance terug op Soestdijk 

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Eindelijk is het Concours d’Elegance terug op Paleis Soestdijk. Door de corona-epidemie moesten de edities van 2020 en 2021 geannuleerd worden, maar dit jaar lijkt niets het concours in de weg te staan.  

 De paleistuin vormt op 26, 27 en 28 augustus het decor voor het sfeervolle evenement, dat ondanks de afwezigheid van twee jaar nog steeds gerekend mag worden tot dé mooiste auto-evenementen van Nederland. Het centrale thema is dit keer ‘verleden, heden en toekomst’. “Vroeger gebruikten fabrikanten en carrosseriebouwers een concours d’elegance om hun nieuwste creaties te tonen. In de loop van de tijd is de associatie ontstaan dat een concours specifiek voor klassieke auto’s is, maar wij willen graag het heden en de toekomst blijven betrekken bij het evenement,” zegt organisator Jan-Peter Nijmeijers. “Met veel liefde ontvangen we de echt klassieke auto’s. Je hoeft maar te denken aan de winnaar van de vorige editie, een Mercedes-Benz 540 K uit 1936, om daar een beeld bij te hebben. Maar hoe mooi die auto’s ook zijn, we willen ook nieuwe generaties betrekken bij het evenement. Dat gaat beter als er bijvoorbeeld ook een klasse in het concours zit waarin youngtimers te zien zijn. Het heden is vertegenwoordigd door de automerken die aanwezig zijn. Zo is Kroymans er met Ferrari, met een dubbel jubileum. Niet alleen bestaat Ferrari 75 jaar, maar Kroymans is ook een halve eeuw importeur. Ook andere merken zijn aanwezig, waaronder Bentley, Porsche, Alpine, Honda en MG.”  

 Vliegende auto

Een blik in de toekomst is te zien door de aanwezigheid van PAL-V, een Nederlands bedrijf dat al sinds 2009 onvermoeibaar werkt aan de ontwikkeling van een vliegende auto. “Ook op een heel andere manier zijn we met de toekomst bezig, want voor de toekomstige generatie autoliefhebbers organiseren we een trapautorace. Het is eigenlijk te veel om op te noemen,” aldus Nijmeijers. “Het Louwman Museum brengt een van de Ferrari’s van prins Bernhard terug naar Soestdijk. In de vijver varen Amphicars. We doen een speciale expositie van het merk Veritas, een oud sportwagenmerk op BMW-basis — met het aantal dat we hebben kun je echt zeggen dat dat uniek in de wereld is. Maar we hebben ook een paviljoen met Nederlandse carrosseriebouwers, al zijn dat met name vooroorlogse auto’s. In samenwerking met autoclubs organiseren we op de vrijdag een clubconcours. Voor youngtimerliefhebbers is er ook genoeg te zien, zoals de auto’s van Monceau Automobiles. Dat is een Belgisch bedrijf waar je je Mercedes-Benz SL kunt laten voorzien van een elektrische aandrijflijn. Verder is Youngtimer Magazine aanwezig met een flink aantal auto’s. Maar het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk gaat niet alleen over auto’s, het gaat ook over elegantie. Dat betekent dat we bijvoorbeeld ook modeshows hebben. Maar zoals gezegd, het is te veel om op te noemen. Eigenlijk moeten mensen gewoon komen om het zelf te ervaren!”   

Youngtimer Magazine op Soestdijk 

 Evenals bij de vorige editie is Youngtimer Magazine aanwezig op het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk. Inclusief een flink aantal auto’s!  

Het thema van het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk is ‘heden, verleden en toekomst’. In aansluiting daarop staan we stil bij de evolutie van de auto. Wanneer was de auto af? Wat is je favoriete generatie van een bepaald model?  

Daarnaast staan we stil bij de vijftigste verjaardag van BMW M. Met uitzondering van de nieuwste modellen zijn de meeste M’s immers youngtimers. We zullen daarom hoogtepunten uit de geschiedenis van BMW M laten zien.  

Naar het Concours d’Elegance?  

Het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk vindt plaats op 26, 27 en 28 augustus 2022. Op vrijdag vindt het clubconcours plaats. Ook De Nationale Autoshow van BNR wordt uitgezonden vanaf Soestdijk. Op zaterdag start de jurering van het Concours d’Elegance, op zondag vindt de prijsuitreiking plaats.  

Aan de kassa is de kaartverkoop dit jaar beperkt. Daarom is het beter om vooraf online tickets te bestellen. Dat levert bovendien een korting op van 5 euro per kaart, waardoor de prijs 22,50 euro per ticket is.  

concourselegance.com