Corona dwingt clubs tot creativiteit

Geplaatst door Michelle van den Hoorn

De beurzen- en evenementenbusiness ligt de komende maanden nog plat, een hard gelag voor de organisatoren. Corona dwingt clubs tot creativiteit. Verenigingen bevinden zich wat dat betreft in een iets comfortabeler positie, want hun voortbestaan hangt op de korte termijn niet af van het optuigen van activiteiten. Toch bestaan ook veel clubs bij de gratie van de evenementen die ze organiseren. Hoe springen zij om met de coronamaatregelen?

Beperkingen dwingen tot creativiteit. Er bestond binnen de Citroën CX Club Nederland twijfel over het laten doorgaan van de jaarlijkse Najaarsrit. Maar het lukte om het evenement coronabestendig uit te werken. De beste optie bleek een verdeling in twee groepen die anderhalf uur na elkaar startten. Conform een strikte aanmeldprocedure verschenen er in totaal een kleine veertig CX’en ten tonele, van slanke oermodellen tot dikke GTI Turbo-versies. Vooruitlopend op het landelijke beleid gold er een mondkapjesplicht, die iedereen netjes respecteerde. Vanuit Driebergen voerde de honderd kilometer lange rit over de Utrechtse Heuvelrug en door de Betuwe, om te eindigen in Leerbroek. Met deze ‘ploegendienst’ kon de horeca, die overigens enkele dagen later zijn deuren tijdelijk moest sluiten, het allemaal prima hanteren. De CX-fanaten kwamen in ieder geval weer aan hun trekken. Trouw aan het credo ‘een dag niet gezweefd is een dag niet geleefd’.

ALV vanaf bureaustoelen

De KNAC was toe aan de jaarlijkse ledenvergadering. Daar maakt ‘de Koninklijke’ altijd een heel evenement van, dat dit keer in het Louwman Museum georganiseerd zou worden. Het thema waterstof zou centraal staan, waarbij sprekers aanwezig zouden zijn maar ook auto’s die op waterstof rijden, zoals de nieuwe Toyota Mirai. Van dat fraaie programma bleef weinig over omdat het niet mogelijk was fysiek bijeen te komen. Wel kon het programma worden omgezet in een webinar, waarbij Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, voorafgaand aan de vergadering een interessante voordracht gaf over de potentie van waterstof.

Hoewel de vergadering zeer efficiënt verliep, bleef bij de KNAC een wat katerig gevoel over omdat het oorspronkelijke programma door de coronamaatregelen als een kaartenhuis ineenstortte. Niettemin mag je je afvragen hoe de door covid-19 geteisterde wereld er zou hebben uitgezien zonder digitale communicatiemiddelen. Maar hoe goed ook als alternatief, laten we hopen dat het bij iets eenmaligs blijft.

Geen sabbatical

Net als evenementorganisatoren worstelen clubs met de vraag hoe 2021 eruit zal zien. Dat vertelt de glazen bol nog even niet, hoewel de coronavaccins goede hoop geven dat de evenementen weer een beetje op gang kunnen komen. Toch zijn veel clubs voorzichtig. Zo loopt Elk Merk Waardig, de vereniging voor onbekende en miskende auto’s, liever niet op de muziek vooruit en houdt daarom de kalender voor het nieuwe jaar nog helemaal open. Je kunt natuurlijk van alles plannen, maar als je het uiteindelijk moet verschuiven of annuleren geeft dat alleen maar verwarring en teleurstellingen. Dat betekent niet dat de club een sabbatical neemt; zodra het mogelijk is worden last-minute activiteiten gepland.

36-jarig jubileum

Er zijn ook clubs die hun activiteiten nu al plannen. Als corona roet in het eten gooit, laat je je dat geplande feestje natuurlijk niet zomaar ontnemen. En dus schuift de Peugeot 205-309 Club Nederland de viering van het lustrum van de Peugeot 309 ‘gewoon’ een jaartje door, naar 17 oktober 2021. Uitgezonderd de GTI-versies leeft het model in de youngtimerwereld nog een beetje onder de radar. Wat des te meer reden geeft om het eens in de schijnwerpers te plaatsen. Dat gaat dus gebeuren tijdens een evenement dat 35 + 1 Years Peugeot 309 Event 2021 heet en dat plaatsvindt in Culemborg.