De wereld ontdekken met een Delta

Geplaatst door Perry Snijders

Restomods worden steeds populairder — en deze splinternieuwe Lancia Delta Safarista laat zien waarom. Afwerkingsniveaus die we kennen van bedrijven als Singer, maar dan op een Lancia Delta. 

Wellicht herinner je je de Futurista die Automobili Amos een paar jaar geleden liet zien. ‘Een supercar die nooit terug zal komen, maar het toch deed’, zo noemde het bedrijf de vernieuwde Delta destijds zelf. Een gemoderniseerde Delta met een driedeurs carrosserie, geïnspireerd op de Lancia Delta S4 die in de jaren tachtig in de autosport aan de start kwam. Het bedrijf kondigde aan twintig exemplaren te bouwen. Alle twintig hadden ze een Delta Integrale 16V als basis. Nu het einde van die serie in zicht komt, vindt Automobili Amos de tijd rijp voor een volgend project. 

Bijzondere ervaringen

Bij de Safarista gaat Automobili Amos nog een flinke stap verder dan bij de Futurista. ‘Functionality and durability over aesthetics’ was volgens het bedrijf het leitmotiv bij het ontwikkelen van de Safarista. Om daar direct zelf bij aan te tekenen dat ze zelf dol op het functionele uiterlijk zijn. Opnieuw is een Delta Integrale 16V de basis, maar de aanpassingen gaan ditmaal verder. Het doel met het Safarista-programma is namelijk om bijzondere ervaringen te bieden aan klanten, waarbij ze veilig de limieten van hun eigen capaciteiten én van de auto kunnen verkennen. Dat kan gebeuren in de Arabische duinen, maar ook bij ijsrijden in Zweden. De auto is niet het doel op zich, maar het middel dat al die activiteiten mogelijk maakt. ‘No matter where, but how and with whom’ is het thema bij deze auto, volgens de bouwers.

Getransformeerd

Dat wil niet zeggen dat de auto zelf niet de moeite waard is. De Delta wordt namelijk getransformeerd tot een tweezitter met drie deuren, speciaal ontworpen wielen, nieuwe bumpers, een nagenoeg volledig vernieuwde carrosserie, een sequentiële versnellingsbak en een hydraulische handrem. De standaard motor is getuned door Autotecnica. Voor de veiligheid worden een rolkooi, racekuipstoelen, een autosporttank en 4- of 5-puntsgordels toegevoegd. 

Prijs

Al dat moois komt wel met een prijs, want de Lancia Delta Safarista van Automobili Amos heeft een prijs van 570 duizend euro exclusief btw. Bovendien moet je er geduld voor hebben, want de auto’s worden pas in 2023 en 2024 geleverd. Als je er een weet te bemachtigen, heb je wel een exclusieve auto. De oplage wordt namelijk beperkt tot maximaal tien exemplaren. 

Meer over restomods lees je in Youngtimer Magazine 71, de editie die op vrijdag 17 december verschijnt

Mogelijk interessante artikelen: