Deze doorsnee-auto’s stelen de show op een concours

Geplaatst door Perry Snijders

Op een concours d’elegance zie je meestal de exclusiefste en duurste auto’s strijden om de prijzen. Maar in Engeland is een concours waar een Fiat Panda, een Ford Fiesta en een Hyundai Lantra de show stelen. 

Op het Hagerty Festival of the Unexceptional zie je de doorsnee-auto’s gloriëren. Een actiemodel van de Vauxhall Astra wordt vereerd alsof het exclusieve Ferrari is, een bijzondere versie van de Fiat Panda wordt op een voetstuk geplaatst en zo gaat het maar door. Het hoogtepunt van het Festival of the Unexceptional is het Concours de l’Ordinaire. Speciale gasten zijn er ook; je zou verwachten dat een kantoorklerk uit een vinexwijk de ultieme gast is, maar dat blijkt niet het geval. De bekendste gast van de dag is Wheeler Dealer Mike Brewer. 

Het festival vindt plaats op Grimsthorpe Castle in Lincolnshire, met het Concours de l’Ordinaire als hoogtepunt vóór het kasteel en honderden andere doorsnee-auto’s op de grasvelden eromheen. Het is een evenement met youngtimers én klassiekers, want het is gericht op de bouwjaren 1967 tot en met 1997.

Mocht je plannen hebben om erheen te gaan, dan verdient het aanbeveling om dat te doen met een Renault Espace, Chrysler Voyager of Peugeot 806. De tickets kosten namelijk 20 pond per auto — je betaalt dus niet per persoon. Hoe meer vrienden je in je auto propt, hoe goedkoper het wordt. 

Bezoekers worden aangemoedigd zelf met een doorsnee-auto te komen. “We geven de voorkeur aan L’s in plaats van SRi’s, we zien liever Populars dan Cosworths en liever Renaults dan Rolls-Royces,” aldus de organisatie. Wie mee wil doen aan het concours, moet dat vooraf laten weten. Maar sommige deelnemers zijn al bekend. Dit zijn zeven auto’s die je dit jaar vindt op het Festival of the Unexceptional. 

Fiat Panda Italia (1990)

Fiat was een van de hoofdsponsors van Italia 90, het WK Voetbal dat in 1990 in Italië plaatsvond. Dat moest natuurlijk gevierd worden met een speciaal actiemodel, dat wieldoppen in de vorm van voetbal had. De Britse importeur schijnt overigens onmiddellijk nadat Engeland was uitgeschakeld alle resterende exemplaren te hebben teruggebouwd naar de standaard Fiat Panda L. De Panda die op het Festival of the Unexceptional te zien was, werd dus al eerder geregistreerd: op de dag dat Engeland Egypte met 1-0 versloeg, om precies te zijn. 

Ford Fiesta Fanfare (1992)

De eerste eigenaar kocht deze Fiesta in 1992 en gebruikte ‘m als dagelijkse auto. Toen ze op 87-jarige leeftijd besloot dat autorijden geen goed idee meer was, mocht de auto naar een tweede eigenaar. De teller stond toen op een bescheiden 16.500 mijl. 

Renault Mégane Scénic (1997)

De Renault Mégane Scénic werd Auto van het Jaar 1997 en toch zie je nog maar zelden een exemplaar rijden — laat staan een net exemplaar. Deze specifieke Scénic heeft slechts 60 duizend mijl achter de kiezen en heeft op de achterbank bovendien een echte Renault-teddybeer. 

Vauxhall Astra Merit

Deze auto kennen we bij ons natuurlijk als Opel Astra. Het is een auto uit de slappe tijd van Opel; jarenlang was de Kadett hét verkoopkanon in heel Europa, net als de Vectra overigens. Maar in de jaren voor de eeuwwisseling verbleekte de Astra naast auto’s als de Volkswagen Golf IV en de Ford Focus. De organisatoren melden trots dat deze specifieke Astra een Merit is: “Samen met de 1,4 liter motor is dat nagenoeg de perfecte doorsnee-uitvoering.” 

Ford Ka (1996)

Net als de Renault Mégane Scénic mag de Ka pas net meedoen aan dit evenement, dat bedoeld is voor auto’s van 25 jaar en ouder. En net als de Scénic is ‘ie in rap tempo uit het straatbeeld verdwenen — in het geval van de Ka omdat er weinig auto’s uit deze tijd zo hard konden roesten als de Ka. Dit specifieke exemplaar stamt uit de eerste productiemaand, september 1996. In het Verenigd Koninkrijk resteren nog maar veertien exemplaren uit het eerste productiejaar! 

Hyundai Lantra GLSi (1992)

Een Lantra in goede staat, kom er maar eens om. Dit exemplaar staat nog goed in de lak, heeft velours bekleding en een 1,6 liter zestienklepper. “Zijn stalen wielen en het ontbreken van airconditioning maken hem perfect voor het Festival of the Unexceptional,” meldt de organisatie. 

Hagerty Festival of the Unexceptional
Zaterdag 30 juli 2022
Meer info: https://www.hagerty.co.uk/events/festival-of-the-unexceptional/