Ford stopt met Fiesta

Geplaatst door Perry Snijders

De huidige Ford Fiesta krijgt geen directe opvolger. Daarmee komt een einde aan een tijdperk, dat in 1976 begon met de eerste generatie van de Fiesta. 

De benzine was in het begin van de jaren zeventig nog schaarser dan nu. Dat zette zelfs Ford ertoe aan om een kleine, zuinige auto te gaan ontwikkelen. Merken als Fiat, Renault en Volkswagen deden hetzelfde, maar dat zelfs het Amerikaanse Ford het deed was een teken aan de wand: het was ernst. In 1972 begon het merk met Project Bobcat, in 1975 volgde de onthulling. Lang geleden, maar toch was de Fiesta heel wat moderner dan de tweede generatie van de Escort, die eveneens in 1975 kwam. In 1976 startte de productie van de auto, die inmiddels de naam Fiesta had gekregen. Daarmee was Ford wel wat later dan Volkswagen en Renault, waar de Polo en 5 inmiddels succesnummers waren. Dat verhinderde niet dat de Fiesta een groot succes werd, met name in het Verenigd Koninkrijk waar het jarenlang de bestverkochte auto was. 

Fiesta Mk1 (1976-1983)

Ford had de belangstelling voor een kleine auto goed ingeschat: zes jaar na de introductie waren er al twee miljoen verkocht. Dat maakte de Fiesta de bestverkochte Britse auto ooit. Al kun je natuurlijk discussiëren over het Britse gehalte van de Fiesta. 

Fiesta Mk2 (1983-1989)

Ford sprong voorzichtig om met het nieuwe succesnummer, want de tweede generatie had meer weg van een forse facelift dan van een compleet nieuw model. De Fiesta bleef dan ook succesvol, al kun je je afvragen of Ford er niet meer verkocht zou hebben als de tweede Fiesta wat vernieuwender was. Nieuwe concurrenten als de Opel Corsa, Peugeot 205 en Fiat Uno snoepten nu een flink deel van de markt op. 

Fiesta Mk3 (1989-1997)

Voor de derde Fiesta had Ford met méér dan een half oog naar de Peugeot 205 gekeken. Toch kon je hem nog duidelijk herkennen als Fiesta. Toch was er hier ook nieuws te melden dat ‘typisch Ford’ was. Zo kwam er naast de XR2i nu ook nog een (nog snellere) Fiesta RS Turbo. Bovendien was deze Fiesta de eerste compacte auto die van ABS kon worden voorzien. 

Fiesta Mk4 (1995-2003)

De vierde generatie kwam in eerste instantie náást de derde generatie op de markt: het ‘oude’ model werd doorverkocht als Fiesta Classic. De nieuwe zag er goed uit met zijn opvallende ovale grille. Juist dat vrolijke front werd in 1999 verruïneerd met een nieuwe grille, die aansloot bij de nieuwe designtaal van Ford (maar totaal niet bij deze Fiesta). Deze generatie was ook goed gebouwd; je ziet ze nog steeds weleens rijden. Overigens was de facelift van 1999 zo ingrijpend, dat die versie ook weleens Mk5 wordt genoemd. 

Fiesta Mk5 (2002-2008)

In 2002 zette de Fiesta een forse stap richting volwassenheid. Vanaf nu waren abs en een passagiersairbag namelijk standaard. Ook de commonraildiesels waren een forse stap vooruit. Het New Edge-design werkte voor de Focus beter dan voor de Fiesta, al zag ook de Fiesta er goed uit. Er waren echter weinig varianten waarvan je liefhebbershart sneller ging kloppen. 

Fiesta Mk6 (2008-2016)

De zesde generatie moest de hele wereld veroveren, een gevolg van de One Ford-strategie. Het merk wilde stoppen met regionale modellen en overschakelen op modellen die wereldwijd verkocht werden. Daarmee schopte de Fiesta het nu ook tot Australië en de Verenigde Staten. 

Fiesta Mk7 (2016-2023)

Misschien wel de beste generatie van de Fiesta, zeker in de snellere varianten: de ST met 200 pk is een van de beste hot hatches op de markt. Toch stopt de productie in juni 2023, zonder dat er een directe opvolger komt. “Ford vindt zichzelf opnieuw uit en zet belangrijke stappen richting de toekomst waarin het merk tegen 2030 in Europa uitsluitend elektrische personenauto’s gaat aanbieden,” lezen we in een verklaring. “Om deze verandering kracht bij te zetten, en om ons voor te bereiden op de lancering van geheel nieuwe elektrische modellen die in dezelfde productiefaciliteit in Keulen worden gebouwd, beëindigen we per eind juni de productie van de Fiesta.” 

Of dat een slimme zet is, zal moeten blijken. De Fiesta is in bijna een halve eeuw uitgegroeid tot een icoon. Voor een eindeloze hoeveelheid mensen was een Fiesta hun eerste auto, terwijl ze misschien droomden van een XR2i, RS Turbo of ST. Toch komt het einde van de Fiesta niet onverwacht. Ook andere iconen van het merk, zoals de Ka, Focus en Mondeo, krijgen immers geen directe opvolger. 

Mogelijk interessante artikelen: