Foto’s: Art Car naar de opera

Geplaatst door Perry Snijders

De Art Cars van BMW spreken al bijna een halve eeuw tot de verbeelding. Een van de meest opvallende Art Cars is nu op de foto gezet op een opmerkelijke plek. 

Sinds kunstkenner en veilingmeester Hervé Poulain met het idee voor de Art Cars kwam, heeft BMW negentien van deze opvallende auto’s laten maken. Soms geslaagd, soms minder geslaagd. “Het ging me om de combinatie van kunst en snelheid,” vertelde Poulain eens. “Daarvoor zijn ze gemaakt. Het is zonde om ze alleen maar stil te laten staan, want dan zie je het niet zoals het bedoeld is.” Dat betekende als vanzelf dat hij vooral de Art Cars die bedoeld zijn om te racen erg geslaagd vindt. 

Blauwe lucht

Een van die racende Art Cars is de BMW V12 LMR uit 1999, die door Jenny Holzer werd omgetoverd tot een kunstwerk. De auto was bedoeld voor de 24 uur van Le Mans en valt vooral op door het gebruik van grote chroomkleurige letters. Dat chroom reflecteert bij daglicht de lucht, waardoor het blauw uit het BMW-logo op de auto te zien is. ’s Nachts is het blauw ook te zien, door gebruik van een speciaal folie dat opgespaard daglicht uitstraalt. Of dat ook echt zo is op het circuit weten we niet; de auto reed alleen een kwalificatie in mei 1999, maar kwam niet aan de start in de ‘echte’ race. Een goed resultaat was heel goed mogelijk geweest; een auto van hetzelfde type (maar dan geen Art Car) won de race dat jaar. 

Allesbehalve stoffig

Uiteraard bewaart BMW deze Art Car nog steeds, net als alle anderen. Om te vieren dat de samenwerking tussen BMW en de Bayerische Staatsoper uitgebreid wordt, nam BMW precies deze Art Car mee naar het operahuis, dat een geschiedenis van 350 jaar kent. Het operahuis zegt echter allesbehalve stoffig te zijn; door de aanstelling van een nieuwe directeur en muzikaal leider worden nieuwe impulsen verwacht.

Zelf hebben we nog niet direct concrete plannen om in München naar de opera te gaan — al is het maar omdat een pleziertripje naar München door de coronamaatregelen nog niet eenvoudig is. Maar we zijn wél onder de indruk van de foto’s. Die zijn gemaakt door Instagrammer @bmwjogge, die in het dagelijks leven Daniel Nikodem heet. 

update 11-06-2021: terug naar Le Mans

BMW keert terug naar Le Mans

Dat de V12 LMR tevoorschijn werd gehaald voor deze fotosessie blijkt geen toeval. Het merk kondigt namelijk aan terug te keren naar Le Mans. Nou ja, vrijwel zeker. In 2023 komt BMW namelijk aan de start bij de Daytona 24, traditioneel de opwarmer voor Le Mans. Daar wordt gereden in de LMDh-klasse, en die afkorting staat voor Le Mans Daytona hybrid. Daarmee groeit het aantal fabrikanten op Le Mans weer uit tot een aantal dat vergelijkbaar is met de Groep C-gloriedagen, eind jaren tachtig.

Mogelijk interessante artikelen: