Geschiedenis Wegenwacht in Louwman Museum

Geplaatst door Perry Snijders

Dit jaar bestaat de Wegenwacht 75 jaar. Wie in de geschiedenis van de pechhulp wil duiken, kan deze zomer in het Louwman Museum terecht: daar is vanaf 2 juli een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van deze service van de ANWB.

De wegenwacht is behoorlijk gegroeid sinds 15 april 1946. Op die datum ging de Wegenwacht van start met zeven motorfietsen, tweedehandsjes van het Canadese leger: de Harley-Davidson WLC, beter bekend als Liberator. Als er later nieuwe motoren aangeschaft moeten worden, valt de keus op de BSA M21. Pas in 1960 stapt de Wegenwacht over op auto’s, in eerste instantie de Besteleend, later Youngtimerliefhebbers zullen zich met name de Volkswagen Golf herinneren, al is het lang geleden dat die voor het laatst nieuw besteld werd; in 2004 stapte de Wegenwacht over op de Touran, later op de Caddy.
Inmiddels worden er ook Fords ingezet, al is de ANWB Volkswagen óók trouw gebleven. De nieuwste Wegenwacht-auto is namelijk een elektrische ID.4, die met een mobiele acculader is uitgerust om stilgevallen elektrische auto’s snel bij te laden.

Tijdens de tentoonstelling zijn ongetwijfeld niet álle Wegenwachtauto’s van de afgelopen 75 jaar te zien, maar niettemin zijn we benieuwd naar deze tentoonstelling in het Louwman Museum, die van 2 juli tot en met 5 september te bezoeken is.

Mogelijk interessante artikelen: