Hoeveel Rolls-Royces en Bentley’s zijn er nog? 

Geplaatst door Perry Snijders

In de nieuwe editie van Youngtimer Magazine namen we een kijkje bij een Rolls-Royce en een Bentley die op de sloop beland zijn. Dat roept de vraag op: hoeveel Rolls-Royces en Bentley’s zijn er nog over? 

Als koper van een nieuwe auto denk je er zelden of nooit over na, maar de kans is groot dat er ooit een einde komt aan de levensduur van je auto. Verrassend snel, vinden wij als youngtimerliefhebbers: gemiddeld eindigt een auto na iets meer dan negentien jaar op de sloop. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen op die regel. Je Porsche, Lamborghini, Aston Martin of Rolls-Royce breng je immers niet naar de sloop. Tenminste, dat zou je denken. 

Gedeelde geschiedenis

Onlangs zagen we in Rotterdam namelijk een Bentley Mulsanne Turbo en een Rolls-Royce Silver Spirit op de sloop staan — gelijktijdig. Het complete verhaal daarover lees je in Youngtimer Magazine 67. Dat riep bij ons de vraag op hoeveel auto’s er nog bestaan van beide merken.
Bij Bentley, opgericht in 1919, is het antwoord eenvoudig: ze weten het niet. Het merk heeft een roemruchte geschiedenis, waarin de beroemde Bentley Boys een rol spelen, maar James Bond ook. Het merk werd in 1931 overgenomen door Rolls-Royce; Bentley en Rolls hebben dus een gedeelde geschiedenis. In 1998 scheidden de wegen van de merken, want Bentley werd toen overgenomen door Volkswagen.
Dat een flink deel van de Bentley’s bewaard blijft, blijkt echter wel uit de informatie die het merk wél heeft: “Van alle auto’s die we voor de Britse markt hebben gebouwd, bestaat nog 84 procent,” meldt een woordvoerder. 

Rolls-Royce is nog iets ouder dan Bentley: het merk met de Flying Lady bestaat sinds 1904. Tegelijkertijd is het merk ook jonger dan Bentley, want de autofabrikant werd in de jaren zeventig afgesplitst van de rest van het bedrijf, dat vliegtuigmotoren bouwde. Sindsdien ging de autofabrikant verder als Rolls-Royce Motors. Dat in 1973 opgerichte bedrijf hield het niet al te lang vol, want in 1998 verkreeg BMW het recht om de merknaam te gebruiken. Sindsdien worden de auto’s geproduceerd door Rolls-Royce Motor Cars. Toch is dat gerommel in de marge, want iedereen vindt uiteraard dat Rolls-Royce sinds 1904 bestaat, alle reorganisaties ten spijt.
Ook bij Rolls-Royce zijn geen exacte cijfers bekend over het aantal auto’s dat gebouwd is of over het aantal auto’s dat nog steeds bestaat. Een schatting is er echter wel: naar verluidt is 65 procent van de auto’s die Rolls-Royce bouwde nog steeds in leven.