In beeld: vijf generaties Range Rover

Geplaatst door Perry Snijders

In het Royal Opera House in Londen heeft Land Rover de vijfde generatie Range Rover gepresenteerd. Gelukkig is het bij de Range Rover net als bij de 911 en de Golf: van een straatlengte afstand herken je hem, en dat geldt ook voor de nieuwe generatie. 

Onze favorieten zijn voorspelbaar, want het geldt eigenlijk voor iedereen: het origineel uit 1970 plus de derde generatie, die in 2001 op de markt kwam. Die L322 is natuurlijk dé youngtimer uit de geschiedenis van Range Rover. De vierde generatie, die in 2012 geïntroduceerd werd, wordt nu afgelost door een model waar je met een gerust hart het label ‘reduced design’ op mag plakken; alle tierelantijnen en overbodige lijnen zijn geschrapt, waarna alleen het minimale overbleef. Dat zorgt ervoor dat je de auto direct als een Range Rover herkent. De aflopende daklijn, de kenmerkende taillelijn en de oplopende lijn van de dorpel maken dat je een Range Rover eigenlijk in drie pennestreken kunt tekenen — elk van de vijf generaties. 

Elektrisch vanaf 2024

Ondanks de herkenbare lijnen, die al meer dan een halve eeuw meegaan, is de auto ongekend modern. Het rijcomfort wordt geholpen door Electronic Air Suspension en de wendbaarheid is optimaal door de standaard vierwielbesturing. Wie om wat voor reden dan ook geen leer in zijn auto wil, kan kiezen voor nieuwe premium stoffen, waaronder een wolmix van Ultrafabrics en Kvadrat. En zoals dat tegenwoordig gaat: een volledig elektrisch aangedreven variant is aanstaande, want die debuteert in 2024. 

Ook nu is er echter al meer dan genoeg keus, zowel motorisch als op ieder ander gebied. Je kunt bijvoorbeeld opteren voor een lange wielbasis als je de normale Range Rover niet ruim genoeg vindt. Daarbij heb je de keus uit vier, vijf of zeven zitplaatsen. 

Vooral zescilinders

Bij de motoren kun je op dit moment vooral kiezen tussen verschillende zescilinders. De D250, D300 en D350 zijn diesels waarvan het vermogen zich laat raden, de P360 en P400 zijn mild hybrid benzinevarianten. In de loop van 2022 worden de P440 en P510e daaraan toegevoegd; dat zijn de plug-in hybrides waarmee je volledig elektrisch kunt rijden én een zescilinder benzinemotor hebt. Het absolute topmodel is de P530, die uiteraard een V8 onder de kap heeft. Voor de volledig elektrische Range Rover moet je geduld hebben tot 2024. 

De nieuwe Range Rover is per direct te bestellen voor prijzen vanaf 60.385 euro. Op de site van Land Rover kun je je perfecte Range Rover configureren. 

In beeld: vijf generaties Range Rover

1970: het origineel 

1994: P38a, de opvolger

2001: L322, dé youngtimer

2012: upmarket met de L405

2022: L460, gladder en strakker

Teruglezen

Voor Youngtimer Magazine 63 (september-oktober 2020) gingen we op pad met de eerste drie generaties Range Rover. Als abonnee kun je inloggen (met de postcode van je bezorgadres en het bij ons bekende e-mailadres) en alle zeventig edities van Youngtimer Magazine teruglezen.