In beeld: zeven generaties 7 Serie

Geplaatst door Perry Snijders

BMW heeft de eerste foto’s van de nieuwe 7 Serie getoond. De zevende generatie heeft een spraakmakend uiterlijk, maar dat gold voor sommige eerdere generaties ook. Tijd om ze op een rij te zetten: zeven keer 7! 

Ieder heeft zijn eigen favorieten, maar de E38 springt eruit; volgens velen was BMW in de jaren negentig onovertroffen. Ook andere modellen uit die tijd, zoals de E46 3 Serie, E39 5 Serie en E53 X5, spreken nog steeds aan. Onze favorieten zijn de E32, waarvoor de legendarische ontwerper Ercole Spada de eerste schetsen maakte, en de controversiële E65 die aan het begin van deze eeuw kwam. 

De nieuwste 7 Serie is minstens zo controversieel, met name door de kolossale grille en de opmerkelijke koplampen. Waar je een BMW decennialang kon herkennen aan de dubbele ronde koplampen, zijn deze koplampen op een heel eigen wijze herkenbaar. 

Elektrisch vanaf de start

Er is meer over deze nieuwe 7 Serie te zeggen dan alleen dat het uiterlijk nogal opmerkelijk is. Verdwenen zijn de V8 en V12; vanaf nu is een 7 Serie volledig elektrisch of een stekkerhybride. In dat laatste geval wordt een 200 pk sterke elektromotor gecombineerd met een zes-in-lijn benzinemotor. Wie uitsluitend op de kracht van een verbrandingsmotor wil vertrouwen, moet wachten op de 300 pk sterke 740d, die in 2023 komt. De volledig elektrische 7 Serie luistert overigens naar de naam i7.

Achterin gebeurt het

De traditionele slogan van BMW luidt Freude am Fahren. Maar in deze nieuwe 7 kun je je — beter dan ooit — láten rijden. Dat blijkt al uit het feit dat de versie met lange wielbasis nu de standaard is geworden; ‘korte’ zevens bestaan niet meer. Wie dat wenst, kan achterin ook stoelmassage bestellen. Wie opteert voor de Executive Lounge, kan de zitting veranderen in een soort chaise longue. Bovendien is een enorm scherm leverbaar, het BMW Theatre Screen, in combinatie met een surround sound system van Bowers & Wilkins.

E23: het origineel

Voordat BMW in 1977 de 7 Serie introduceerde, had het topmodel van het merk feitelijk geen naam. BMW sprak simpelweg over de Große Klasse. Het model, waarvoor ontwerper Paul Bracq verantwoordelijk was, oogt inmiddels als een echte klassieker. Toch was het destijds een innovatief model, met onder meer een boordcomputer, dictafoon, climate control, ABS en een airbag. 

E32: de glorieuze V12

In 1986 kwam BMW met de tweede generatie van de 7 Serie, maar het grote nieuws kwam pas een jaar later. In 1987 introduceerde BMW namelijk de 750i, een nieuw topmodel met V12. Daarmee was het de eerste naoorlogse Duitse auto met een V12 onder de kap. Ten opzichte van zijn voorganger was het een sprong vooruit. 

E38: tijdloze elegantie

Als de derde generatie van de 7 Serie (1994) ergens in uitblinkt, dan is het wel in zijn tijdloze design. Terwijl iedereen weet wie de generatie ná de E38 ontwierp, is de ontwerper van de (volgens velen) mooiste 7 Serie relatief onbekend. Daarom noemen we hem maar eens: Boyke Boyer. Het was overigens ook de eerste 7 die verkrijgbaar was met dieselmotor. Deze generatie was er in drie lengtes: normaal, lang (iL) en Limouse (L7). 

E65: revolutie

Het conservatieve deel van de BMW-liefhebbers is tot de dag van vandaag aan het bijkomen van de 7 Serie die in 2001 op de markt kwam. Onder leiding van designchef Chris Bangle gooide BMW het over een heel andere boeg — niet alleen buiten, maar ook binnen. Het vertrouwde, naar de bestuurder gerichte dashboard werd vervangen door een dashboard met een groot scherm, dat door middel van een centrale knop (iDrive) bediend werd. Die bediening werd snel overgenomen door onder meer Audi en Mercedes-Benz. 

F01: terug naar het vertrouwde

Na de revolutionaire generatie uit 2001, oogde de in 2008 geïntroduceerde 7 Serie bijna conservatief. De Libanese designer Karim Habib, die nu bij Kia werkt, was verantwoordelijk voor het ontwerp. De aanpak werkte: autoliefhebbers waren het er direct over eens dat deze generatie mooier was dan de vorige. 

G11: ‘gewoon weer een 7’

    De zesde generatie van de 7 Serie, die in 2015 op de markt kwam, was een goede opvolger voor zijn voorganger en zonder twijfel een van de beste auto’s in zijn klasse. Toch kun je hem moeilijk in één zin samenvatten, zoals dat eigenlijk bij iedere andere generatie van de 7 wél kan. In 2019 kreeg het model een facelift, die niet ieders smaak was: de grille werd aanmerkelijk groter, evenals de ‘hockeystick’ op de flanken. 

G70: radicaal anders

If it ain’t broke, don’t fix it. Dat gezegde ging bij BMW overboord, want de 7 Serie van 2022 is radicaal anders. Standaard wordt de 7 geleverd met Veganza, een nieuwe bekledingsstof die leervrij is. Verder is de 7 in Europa geheel of gedeeltelijk elektrisch, op de diesel na. Kolossale schermen zorgen voor een nieuwe gebruikerservaring. Verder wil BMW overduidelijk het gat met Rolls-Royce dichten, onder meer door elektrische deuren, meer comfort achterin en optionele Iconic Glow kristalkoplampen met Swarovski-kristallen. 

Mogelijk interessante artikelen: