Koop de eerste Koenigsegg CCR

Geplaatst door Perry Snijders

Wie een bijzondere youngtimer wil rijden, moet volgende week toeslaan op een veiling in Milaan. Daar wordt namelijk de eerste Koenigsegg CCR aangeboden, die — om het nog aantrekelijker te maken — ook pas 2.347 kilometer op de teller heeft staan.

Koenigsegg voelt nog als een nieuw merk, maar toch is het al 27 jaar geleden dat Christian van Koenigsegg zijn eerste auto presenteerde. Zijn doel was helder: de beste sportauto ter wereld bouwen. Na die eerste auto, de Koenigsegg CC, volgde in 2002 de CC8S. Op dat moment werd al volop gewerkt aan het derde model: de CCR. Het eerste exemplaar dat hij aan de wereld toonde, was gespoten in Lava Orange en droeg chassisnummer 7011. Exact deze auto wordt komende week in Milaan geveild. Daarmee kun je zeggen dat het de eerste is, maar daarbij valt wel een kleine aantekening te maken. De eerste auto die aan het publiek getoond werd, is namelijk de derde CCR die gebouwd werd.

Exclusief

Hoewel je dat ‘eerste’ dus met een korreltje zout kunt nemen, is het toch een indrukwekkende sportauto. De 4,6 liter V8 met twee superchargers had een vermogen van 806 pk. Met een topsnelheid van 387 kilometer per uur stootte hij de McLaren F1 van de troon als snelste productieauto ooit. Dit specifieke exemplaar heeft die topsnelheid waarschijnlijk niet al te vaak bereikt. In zeventien jaar kwam de teller namelijk maar tot 2.347 kilometer — een te verwaarlozen 138 kilometer per jaar. Mocht je de auto kopen en ermee gaan rijden, dan is de kans klein dat je een tweede exemplaar tegenkomt; de totale oplage van de CCR bleef beperkt tot veertien exemplaren.

Foto’s: Keno Zache ©2021 Courtesy of RM Sotheby’s

Mogelijk interessante artikelen: