Met gezond verstand onze auto besturen

Geplaatst door Michelle van den Hoorn

De Tweede Kamer verkiezingen staan weer voor de deur. Liefhebbers van klassiekers en youngtimers vonden de politieke partijen de afgelopen jaren bepaald niet aan hun zijde; Den Haag ziet de auto eerder als een moneymaker. Autoliefhebber Laurens van Doeveren springt voor hen in de bres. Hij staat op de 51e plek van de VVD-lijst voor de Tweede Kamer. Het extra belasten van klassiekers of youngtimers vindt hij ‘onzinnig’. Zijn motto: ‘Met gezond verstand onze auto besturen’.

De eerste auto van Laurens van Doeveren was een Mitsubishi Colt uit 1985 die hij voor 400 euro kocht van het geld dat hij met zijn eerste bijbaan verdiende. Momenteel rijdt hij een Jaguar X-type 2.5V6, ‘een heerlijke auto’; met zijn zwager deelt hij een Porsche Boxster 986. De huidige fractievoorzitter van de VVD in Wassenaar doet nagenoeg alles op de fiets; autorijden doet hij puur voor de lol. Het is zijn persoonlijke missie om de auto uit het verdomhoekje te halen, vertelt hij.

Met gezond verstand onze auto besturen

“In maart gaan we weer naar de stembus voor de Tweede Kamer. Als het vaccin breed verspreid is, gaan we weer meer bewegen. Een feit staat als een paal boven water; de auto is en blijft daarmee het belangrijkste vervoersmiddel voor miljoenen automobilisten die elke dag de weg op willen. We zijn door de grens van 9 miljoen automobilisten heen in ons kleine landje. Bijna 80% van alle afgelegde kilometers in Nederland is met onze heilige koe. De keuze voor comfort, snelheid en flexibiliteit zijn daarbij leidend. Met nieuwe auto’s, youngtimers of af en toe met een klassieker. Rechtsom of linksom komt de komende vier jaar ook herziening van de ingewikkelde autobelastingen op de politieke agenda. Dat mag niet leiden tot hogere autolasten!”

Belastingen

Momenteel is het gebruik, de aanschaf én het bezit van de auto belast in de vorm van motorrijtuigenbelasting, aanschafbelasting (BPM) en forse accijnzen. Daarnaast betaalt de ‘gewone’ autobezitter de enige provinciale belasting (de opcenten) om de provinciebegroting voor alle inwoners op orde te brengen. “Dat wordt vaak vergeten en ik vraag me af waarom alleen autobezitters moeten bijdragen aan fietspaden, subsidies of het provinciebestuur.”

Via al deze belastingen wordt dezelfde auto vaak letterlijk vierdubbel belast, concludeert het Kamerlid in spe. “Dat zie je ook in onze schatkist; met ruim 20 miljard euro per jaar aan inkomsten levert elke automobilist zijn bijdrage meer dan voldoende. Youngtimers worden daarbij meer dan voldoende belast, ook als ze weinig kilometers rijden. Het is daarom opvallend dat politieke partijen die nu al hard roepen om extra kilometerheffing of spitsheffing, er nooit voor pleiten om dan gelijktijdig bijvoorbeeld de BPM en motorrijtuigenbelasting af te schaffen. We gaan onze auto natuurlijk geen vijfde keer belasten! Dat is gewoon oneerlijk.”

De enige auto’s die echt fors gesubsidieerd zijn, zijn hybride en elektrische auto’s, meldt Van Doeveren. “Natuurlijk is milieuwinst belangrijk, maar de tienduizenden euro’s subsidie op specifieke auto’s is ook kwetsbaar. Het werkt maar tijdelijk en marktverstorend. Neem de Mitsubishi Outlander, een wereldwijde flop, die alleen in Nederland goed werd verkocht door de lage bijtelling voor leaserijders. Nu raak je hem nauwelijks nog kwijt en daarnaast reed hij meestal op benzine. Ook zijn de verkopen van Tesla gehalveerd nu de voordelen in de bijtelling worden beperkt. Het verschil in belasting tussen een youngtimer en elektrische auto is doorgeschoten.

Het grootste probleem is dat aanschaf van nieuwe auto’s zo duur is, concludeert Van Doeveren. “Dat begint al bij een gewone middenklasse die duizenden euro’s duurder is dan in omringende landen. Terwijl juist nieuwe auto’s fors schoner en veiliger zijn dan oudere modellen in het dagelijks gebruik. Juist als we willen ‘vergroenen’ en klimaatdoelstellingen willen halen moet ons wagenpark eerder betaalbaar worden in plaats van duurder!

Weinig kilometers

Het extra belasten van klassiekers of youngtimers heeft daarbij onzinnig. Liefhebbers rijden meestal relatief weinig kilometers voor de lol in (aankomend) cultureel erfgoed en mensen die de overstap naar een nieuwere auto willen maken, zijn gewoon te duur uit. Laten we mensen hun autokeuze niet op deze manier bestraffen, maar het systeem eerlijker en voorspelbaarder maken.” Als ‘autoliefhebber en trotse youngtimer bezitter wil Laurens van Doeveren zich daar in de Tweede Kamer sterk voor maken. “Voor alle autoliefhebbers die hun steentje willen bijdragen, maar wel zelf achter het stuur willen zitten. In de auto die zij willen rijden. Met gezond verstand onze auto besturen!”