Moderne klassieker: Porsche 911 Sport Classic

Geplaatst door Perry Snijders

Vandaag liet Porsche voor het eerst de splinternieuwe 911 Sport Classic zien. Tijd om terug te blikken op een moderne klassieker: de vorige 911 Sport Classic, op basis van de 997. 

Vandaag toonde Porsche de eerste foto’s van de 911 Sport Classic. Een nieuwe modelvariant, maar wel met een vertrouwde naam: ook in 2009 bracht Porsche al eens een 911 Sport Classic op de markt. Die was gebaseerd op de modelgeneratie van dat moment, de 997. En de Sport Classic van destijds was nog veel exclusiever dan de nieuwe: toen werden er slechts 250 exemplaren gebouwd, ditmaal stopt de teller pas bij 1.250. 

Spiegeltjes en kraaltjes

De Porsche 911 Sport Classic was zonder twijfel de mooiste 911 van dat moment, maar toch veroorzaakte hij veel debat. Veel modelvarianten van de 911, zoals de Turbo of GT3, brengen ook een hoger prestatieniveau. De Sport Classic daarentegen hintte opzichtig naar het uiterlijk van de Carrera RS 2.7 uit 1973, maar bracht qua prestaties niet veel meer dan de Carrera S. Daar stond tegenover dat hij wel ongeveer het dubbele kostte. Daarom spraken sommige liefhebbers zelfs over een ‘spiegeltjes-en-kraaltjes-editie’, maar daarmee deden ze de Sport Classic toch echt tekort. 

Entenbürzel

Om te beginnen leverde de Sport Classic wel íets meer vermogen dan de Carrera S: met 408 pk had hij 23 pk extra. Daarbij was hij voorzien van de brede achterkant van de vierwielaangedreven modellen. De achterspoiler, in het Duits zo fraai Entenbürzel genoemd, was speciaal voor de Sport Classic. De in glanzend zwart gespoten wielen leken overduidelijk op de Fuchs-wielen van weleer, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze in dit geval niet gesmeed maar gegoten waren. Het dak werd voorzien van een doubble bubble. Daarbij was iedere Sport Classic standaard voorzien van carbonkeramische remmen. Maar het meest opvallend was uiteraard dat ieder exemplaar was uitgevoerd in Sport Classic Grey. 

Goede investering

Natuurlijk kun je zeggen dat het een duur opgetuigde Carrera S was, en de hele aankleding kwam ook inderdaad van Porsche Exclusive. Maar dat nam niet weg dat je een achterwielaangedreven 911 met atmosferische zescilinder, handgeschakelde versnellingsbak en sperdifferentieel had. Bovendien was een Sport Classic met een prijs van 276.300 euro niet goedkoop, maar afschrijven deden (en doen!) ze niet, waardoor een Sport Classic een goede investering bleek.

De nieuwe

Toch lijkt het of Porsche zich wel iets van de kritiek van destijds heeft aangetrokken. De nieuwe 911 Sport Classic, ditmaal gebaseerd op de 992-generatie, heeft een Turbo-blok. Ook nu is de auto heftig onder handen genomen door Porsche Exclusive, dat tegenwoordig Porsche Exclusive Manufaktur heet. De inspiratie komt nu niet alleen van de Carrera RS 2.7, maar ook van de originele 911, zoals die in 1964 op de markt kwam. De ducktail, het double bubble-dak en een opvallende kleur grijs zijn opnieuw present. Ook is de Sport Classic opnieuw voorzien van een handbak en achterwielaandrijving, maar nu levert de motor 550 pk. De wielen zijn dit keer echter niet zo’n overduidelijke verwijzing naar de Fuchsen. Ook opmerkelijk is dat de twee meest opvallende kenmerken van de nieuwe Sport Classic, de grijze exterieurkleur en de Pepita-stoelbekleding, dit keer ook weggelaten kunnen worden. De buitenzijde is namelijk ook verkrijgbaar in Achatgraumetallic, Enzianblaumetallic, Schwarz uni of de speciale Paint to Sample-kleuren. Voor de binnenzijde kun je ook zwart kiezen als het standaard geleverde theedoekenpatroon je niet bevalt. De prijzen van de nieuwe Sport Classic zijn nog niet bekend. 

Foto’s 2022 Porsche 992 Sport Classic