Omtzigt bindt strijd aan met youngtimers
Geplaatst door Perry SnijdersTweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft een voorstel ingediend om de bijtelling voor youngtimers te verhogen. Hij heeft er haast mee: al op 1 januari zou de youngtimerregeling aangepast moeten worden.
Pieter Omtzigt, lijsttrekker van de kersverse partij Nieuw Sociaal Contract, heeft deze week een voorstel ingediend om de bijtellingsregeling voor youngtimers aan te passen. Wie zakelijk in een auto van 15 jaar of ouder rijdt, betaalt bijtelling over de waarde in het economisch verkeer in plaats van over de catalogusprijs. Uiteindelijk wil Omtzigt dat de regeling gaat gelden voor auto’s vanaf 25 jaar oud. Dat zou vanaf 2030 zo moeten zijn.
In de jaren daarvoor wil hij het bijtellingspercentage verhogen voor auto’s tussen 15 en 25 jaar oud. Op dit moment is dat percentage 35 procent, maar Omtzigt wil dat het vanaf 1 januari 2024 omhooggaat naar 37 procent. Een jaar later zou dat moeten stijgen naar 41 procent en met ingang van 1 januari 2026 zelfs naar 45 procent.
Steun van D66, ChristenUnie en GroenLinks
Omtzigt is op dit moment nog een Kamerlid zonder partij, maar toch heeft hij al steun voor zijn plan verworven. Hij diende het namelijk in samen met Steven van Weyenberg (D66), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Tom van der Lee (GroenLinks). “Youngtimers zijn auto’s van meer dan vijftien jaar oud. Daar krijg je nu een forse belastingkorting op als je die least,” zei Omtzigt in de Tweede Kamer. “Over het algemeen zijn dat niet de meest schone auto’s in de binnenstad, kan ik u verzekeren. Wat we dit keer wel doen, is het op een fatsoenlijke manier uitfaseren. We zeggen dus niet: we schaffen het volgend jaar af. Maar we maken de belasting iets hoger en pas in 2030 wordt de regeling afgeschaft. Dat is, zeg ik dan maar, zorgvuldig overgangsrecht.”
Bovag en ANWB probeerden het ook al
Zakelijke youngtimerrijders kunnen voor dit moment opgelucht ademhalen; het voorstel van Omtzigt, D66, GroenLinks en ChristenUnie is verworpen. De vraag is voor hoe lang, want het voorstel om de regeling af te schaffen keert regelmatig terug. Zo kwam een gelegenheidsalliantie van Bovag, RAI Vereniging, ANWB, VNA en Natuur & Milieu twee jaar geleden met hetzelfde plan.
Geen MRB-vrijstelling voor youngtimers
Vorige maand heeft het kabinet al een ander plan aangekondigd om klassiekers minder aantrekkelijk te maken. Klassiekers worden nu ‘wegenbelastingvrij’ als ze 40 jaar oud zijn. In de toekomst wordt de MRB-vrijstelling bevroren; auto’s vanaf bouwjaar 1988 blijven motorrijtuigenbelasting betalen.