Ook youngtimers bij barnfind

Geplaatst door Perry Snijders

De afgelopen dagen kon je er nauwelijks omheen: de enorme barnfind in Dordrecht. Er zitten unieke klassiekers in deze collectie, maar ook voor youngtimerliefhebbers is er genoeg te genieten. 

Bij barnfinds gaan je gedachten onwillekeurig naar uitgestorven dropen in Frankrijk of regenachtige gehuchten in uithoeken van Engeland. Dat je ze dichter bij huis ook kunt vinden, ondervond redacteur Gabriël van Seumeren al eens: hij vond eens een vergeten Lada, nota bene in de schuur van zijn buurman. Maar bij een schuurvondst hoop je natuurlijk op iets spectaculairs, en precies dat is wat Nico Aaldering van The Gallery vond in Dordrecht. Het kan je nauwelijks ontgaan zijn, want kranten, nieuwssites, automedia en sociale media stonden er vol mee: in een paar bedrijfsgebouwen aan de rand van Dordrecht stuitte hij op zo’n 230 auto’s. 

Enige partij

De collectie was eigendom van de nu 82-jarige verzamelaar Ad Palmen. Toen hij door problemen met zijn gezondheid niet langer in staat was zijn bezittingen te beheren, werd een bewindvoerder aangesteld die het noodzakelijk achtte de collectie af te stoten. Volgens De Telegraaf was Gallery Aaldering de enige partij die aan de eisen kon voldoen: “Nico en zoon Nick Aaldering waren de enigen die niet alleen de 230 auto’s wilden kopen, maar ook bereid waren de knip te trekken voor de panden waar deze in stonden. Zo was de Gallery de enige partij die een oplossing had voor de complexe eis van de verkoper dat alle auto’s op korte termijn uit de gebouwen moesten.” 

Iconische modellen

Het merendeel van de collectie bestaat uit het echt klassieke werk, zoals een Singer Convertible uit 1912, een Peugeot uit 1928 en een Buick 8 uit 1937. Ook iconische modellen als de Maserati 3500 GT, Ferrari 365 GT 2+2, Mercedes-Benz 300 S roadster en Lancia Aurelia Spider behoren tot de collectie (en worden dus verkocht). Maar als youngtimerliefhebbers zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd of er ook nieuwere auto’s te koop aan worden geboden. Dat blijkt het geval, maar wel in beperkte mate. 

Van Volvo 340 tot Ferrari

Met een Fiat 124 Spider USA 2000 (1981), een Ferrari 400i automaat (1984), een Jaguar XJ-S 4.0 Convertible (1995), een Jaguar XJ8 Convertbile (1998), Datsun 280 ZX Turbo (1982), Volvo 340 DL (1986) en een Land Rover Discovery (1997) heb je het grootste deel wel gehad. Een Renault 19 cabriolet (1992) en een Volvo 480 EX (1987) zijn ook aantrekkelijk, terwijl een Opel Vectra een vreemde eend in de bijt is. Over sommige andere modellen is de kavellijst niet erg duidelijk; als er alleen ‘Mercedes SL’ wordt vermeld, kan het immers om een splinternieuwe auto gaan of om een model van zeventig jaar oud. Ongetwijfeld wordt dit duidelijker als de verkoop daadwerkelijk van start gaat.

De auto’s worden door Aaldering verkocht in samenwerking met Classic Car Auctions. De veiling start op 19 mei en eindigt begin juni. Kijkdagen zijn er ook, namelijk op 27, 28 en 29 mei. 

Foto’s: Gallery Aaldering