Porsche eert Le Mans-winnaar 1985

Geplaatst door Perry Snijders

Je dacht dat het nooit weg was geweest, maar het Sonderwunsch-programma van Porsche is terug. De eerste auto die compleet naar wens van de klant gebouwd is, een 911 GT3, eert de Le Mans-winnende 956 van 1985. 

De klant die de 911 liet bouwen is niet de eerste de beste: Paolo Barilla, de man die Le Mans won in 1985. Hij deed dat met een 956; geen fabrieksauto, maar van een privéteam. Om zijn zestigste verjaardag luister bij te zetten, liet hij nu een gloednieuwe 911 GT3 bouwen in de kleuren van zijn 956 uit 1985. Dat betekent dat de GT3 niet alleen in Sommergelb gespoten is, maar ook voorzien is van de opvallende accenten in zwart en wit. Daarnaast staat het startnummer van destijds op de deuren en de bagageklep aan de voorzijde. “In de jaren tachtig had ik de kans om in die prachtige 956 te rijden, die zowel een icoon was op het gebied van design als qua design,” laat Barilla weten. “De nieuwe interpretatie van sommige elementen in een nieuwe GT3 houdt die herinnering spannend en vitaal — voor mij en de mensen die me na staan.” 

Porsche kondigde de terugkeer van het Sonderwunsch-programma al in mei aan, maar uiteraard kostte het tijd om de eerste auto te bouwen. Waarom het Sonderwunsch-programma ooit weg was, is een soort raadsel; waarschijnlijk dacht Porsche dat Porsche Exclusive Manufaktur alle wensen kon vervullen. 

Sonderwunsch begon bescheiden

Het Sonderwunsch-programma begon in 1962 bescheiden, met een achterruitenwisser op de 356 B Coupé van industrieel Alfred Krupp. Na verloop van tijd lag de focus van Sonderwunsch echter op sportiviteit; in de jaren tachtig ging het vooral om motortuning en onderstelaanpassingen. Gaandeweg kwam er ook steeds meer vraag naar interieuraanpassingen en uiterlijke modificaties. Maar het kon ook gekker: in 1983 bouwde Porsche één straatlegale uitvoering van de 935, een echte raceauto voor de straat dus. 

Projectmanager

Bij de wedergeboorte van het Sonderwunsch-programma is de klant een soort projectmanager van zijn eigen auto. Dat wiel moest bij de auto van Barilla uit worden gevonden. Het kostte dan ook maar liefst drie jaar om deze auto te bouwen, maar dat is wellicht mede veroorzaakt omdat de huidige 911 GT3 (generatie 992) bij de start van het project nog in ontwikkeling was. 

Droomauto’s

Toch heeft het Porsche niet afgeschrikt. “Direct contact met de klant is het beste dat je als designer kan overkomen,” zegt Grant Larson. Hij is nu Director of Special Projects bij Style Porsche, maar werkt al veel langer bij het merk; met Harm Lagaaij ontwierp hij namelijk de eerste generatie Boxster. “Ik werk voor Porsche omdat dit de plek is waar ik droomauto’s kan ontwerpen,” zegt hij. “Maar de Sonderwunsch-projecten zijn van een andere orde. Het persoonlijke contact is buitengewoon bevredigend. Daarnaast helpt het ons om de wensen van klanten beter te begrijpen in ons dagelijks werk.” 

 

Mogelijk interessante artikelen: