Reddingsoperaties

Geplaatst door Perry Snijders

Autofabrikanten storten zich vol overgave op vergroening en natuurlijk op hun core business, de handel in nieuwe voertuigen. Toch lijkt her en der wel het besef te ontstaan dat het goed is om aandacht aan de historie te besteden, alleen al om de merkbeleving op te schroeven. Twee actuele voorbeelden onderstrepen deze reddingsoperaties.

Reddingsoperaties

Bij Japanse youngtimers houdt de onderdelenvoorziening op zijn zachtst gezegd niet over. Het erfgoed lijkt de fabrikanten weinig te interesseren, maar Mazda is kennelijk toch wakker geworden. En gaat zich nu sterk maken om de eerste generatie MX-5 op de weg te houden. Logisch, bij zo’n iconische creatie. Eerder richtte het moederbedrijf in Nippon al een werkplaats in om dit type NA in opdracht van klanten tot achter de komma te restaureren, nu is er goed nieuws voor auto’s die minder rigoureus hoeven worden aangepakt. Er komen namelijk 117 verschillende onderdelen voor de linksgestuurde MX-5 in omloop. En zelfs 156 voor exemplaren met het rad aan de Engelse zijde. Het betreft zowel mechanische als cosmetische zaken, inclusief een nieuwe softtop — al maken veel specialisten die natuurlijk zelf. Laten we echter niet klagen, maar juichen om het feit dat Mazda het licht ziet en de oer-MX-5 een tweede jeugd geeft.

Avontuurlijke restauratie

Van de Peugeot 205 GTI 1.9 houden we allemaal. De fabrikant zelf ook, getuige het feit dat daar momenteel een zwart exemplaar in restauratie staat. Dat wil zeggen, in het atelier van het Musée de l’Aventure Peugeot, op de heilige grond in Sochaux. Het is niet zomaar een project om de eigen collectie te verrijken, maar de eerste activiteit om aansprekende klassiekers en youngtimers terug op de weg te brengen. Er gaan er dus vele volgen, die stuk voor stuk beschikbaar komen voor verkoop, vergezeld met een officieel certificaat. PSA vertrouwt de restauratie toe aan de vereniging l’Aventure Peugeot, die zonder winstoogmerk draait. Zij beheert sinds zeven jaar een groot onderdeelmagazijn en kan voor het bemachtigen van onderdelen terugvallen op een groot netwerk.

Mocht dat geen oplossing bieden, dan zijn technieken als 3D-printing voorhanden. Ervaren vaklieden voeren elk hun specialisme uit, zoals technische revisie, draai- en freeswerk, stofferen, lassen, spuiten en kabelbomen aan elkaar knopen. Het klinkt veelbelovend, al zullen de gerestaureerde Peugeots ongetwijfeld niet goedkoop zijn.