Renault vindt de 4 opnieuw uit

Geplaatst door Perry Snijders

Een auto van alle tijden, dat is de Renault 4 volgens Renault. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het model werd het opnieuw uitgevonden. Niet alleen door Renault zelf, maar vooral ook door ontwerper Mathieu Lehanneur. Het resultaat: een conceptcar in de geest van een hotelsuite. 

Een auto die in 1961 op de markt kwam, is doorgaans geen youngtimer. Maar voor de Renault 4 is het anders: het model bleef namelijk ruim dertig jaar in productie. In die drie decennia werden meer dan acht miljoen exemplaren verkocht, verspreid over honderd landen. Minstens zo opmerkelijk: de 4 werd in maar liefst 28 landen geproduceerd! 

De 4 was bedoeld als concurrent voor de Citroën 2CV. Zo bekeken was Renault er rijkelijk laat mee. De 2CV kwam immers in 1948 op de markt, de 4 pas dertien jaar later; de meeste automodellen blijven niet eens dertien jaar in productie… 

Vijfde deur

In Frankrijk staat de 4 bekend als Quatrelle. De auto die in 1961 getoond werd, was namelijk de luxe versie, de 4L. In vergelijking met de auto die hij moest beconcurreren, was de Renault aanzienlijk meer op de stad gericht dan de rurale 2CV. Een voetnoot in de geschiedenis is dat het de eerste voorwielaangedreven Renault was, maar er is ook iets dat de 4 een grotere plek in de geschiedenis geeft: het was de eerste auto die op grote schaal geproduceerd werd met een vijfde deur. Tot de dag van vandaag noemt Renault zich de uitvinder van de hatchback. De 4 maakte op die manier de weg vrij voor latere modellen met een vijfde deur, zoals de 16, maar ook topmodellen als de 25 en Safrane. 

De achterkant van de 4 werd vervangen door een koepel van polycarbonaat.

Open hotelkamer

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het model, liet Renault ontwerper Mathieu Lehanneur los op het model. Het resultaat daarvan is de Renault SUITE N°4, een soort kruising tussen het oorspronkelijke model en een hotelsuite. “SUITE N°4 opent de weg naar een mobiliteit die ervaringen wil bieden. Ik wilde de auto- en architectuurwereld samenbrengen om een open hotelkamer te creëren. Beter dan een suite in de mooiste paleizen en precies waar u hem wilt: aan zee, midden in een veld of in beweging in de stad van uw dromen” , vertelt ontwerper Mathieu Lehanneur.

Lichtkoepel

Opmerkelijk genoeg werd juist die revolutionaire vijfde deur weggelaten bij deze conceptcar. De SUITE N°4 neemt namelijk wel de proporties en de lijnen van het oorspronkelijke model over, maar het achterste gedeelte en de achterklep zijn vervangen door een lichtkoepel in polycarbonaat, die de lichtinval van een kunstenaarsatelier moet weerspiegelen. Op het dak is een rooster met zonnepanelen te vinden, dat de zonnestralen op transparante wijze doorlaat en tegelijk helpt om de batterij van de elektrische conceptcar op te laden. 

Aan de voorkant van de Renault SUITE N°4 veranderde beduidend minder dan aan de achterkant.

Nieuwe 4 onderweg

Enig opportunisme is Renault niet vreemd, want de SUITE N°4 werd niet alleen gemaakt om de verjaardag van de 4 te 4en. Renault is namelijk van plan om later in dit decennium een nieuwe 4 op de markt te brengen, zoals het dit jaar ook al een nieuwe versie van de 5 liet zien – de voorloper van de succesvolle Clio. Die 5 komt over een jaar of twee op de markt, voor de 4 moeten we iets langer geduld hebben. Dan zullen we zien of de 4 nog genoeg liefhebbers heeft om opnieuw een verkoopsucces te worden. In Nederland verdween het oorspronkelijke model in 1986 van de markt, in andere landen bleef de 4 leverbaar tot 1994. Dat is weliswaar langer dan in Nederland, maar een afwezigheid van dertig jaar is nu eenmaal lang. Dat neemt niet weg dat we benieuwd zijn naar de nieuwe 4! 

In beeld: Renault hatchbacks

Lekke shinen met je vijfde deur; Renault ziet de 4 als de eerste hatchback.
Renault mag de 4 als de eerste hatchback zien, de rest van de wereld denkt bij de eerste hatchback toch eerder aan de Renault 16 uit 1965.
Waar de Duitse merken het op sedans hielden, maakte de vijfde deur bij Renault ook de overstap naar topmodellen als de 25.
Ook nu kun je nog bij Renault terecht voor een hatchback, zoals deze Arkana. Niet zo mooi en innovatief als eerdere modellen van het merk, als je het ons vraagt – maar toch wel verfrissend dat Renault niet blind achter de SUV-trend aanrent.

Mogelijk interessante artikelen: