Seat 40 jaar in Nederland

Geplaatst door Perry Snijders

Feest bij Seat: het merk is deze maand veertig jaar actief in Nederland. Een duik in de geschiedenis, waarbij we natuurlijk beginnen met het eerste model dat in Nederland geleverd werd: de Ronda. 

Nederland was er vroeg bij, want de Sociedad Español de Automóviles de Turismo S.A. startte in 1983 met het exporteren van auto’s. Tot die tijd waren alle auto’s voor Spanje bestemd. Nederland was het eerste ‘buitenland’ waar het merk vertegenwoordigd was. De toenmalige importeur, Nibhart Car, wist in het eerste jaar al 1.152 Ronda’s te slijten. In dat eerste jaar kwam er ook een tweede model: de Fura. Maar het begon pas echt lekker te lopen toen Seat in 1984 de Ibiza introduceerde. Daarvan werden er in ons land ruim 42 duizend verkocht. Misschien was de Belgische importeur wel verstandiger: D’Ieteren wachtte namelijk tot 1984, toen de Ibiza er al was. 

In 1986 nam Volkswagen-importeur Pon de importactiviteiten over van Nibhart Car. Dat was een logische stap, want Volkswagen nam in datzelfde jaar 51 procent van de aandelen Seat over. Pon zorgde voor een landelijk dekkend dealernetwerk. 

Dat zorgde ervoor dat het succes toenam, maar wat daarbij ook hielp was de toevoeging van een tweede succesnummer aan de line-up: de Leon, die in 2000 kwam. Hij deelde zijn technische basis met de Audi A3 en de Volkswagen Golf IV, maar voegde er een vleugje Alfasud aan toe. Als je het ons vraagt, was het modellengamma van Seat nooit lekkerder dan rond de eeuwwisseling: met de Ibiza, Leon en Toledo had het merk meerdere aantrekkelijke modellen. De ambitie van het merk was destijds om uit te groeien tot ‘het Spaanse Alfa Romeo’. Merkwaardig genoeg werd vlak daarna het roer omgegooid en deed het merk volop mee met de MPV-hype. Dat bracht het merk weinig: de verkoopcijfers van 2000 en 2001 werden in Nederland nooit meer overtroffen. 

In Youngtimer Magazine 70 (2021) vertelde Cor van der Nat, oud-directeur van de importeur, over de eerste jaren van Seat in Nederland. “Je bent geneigd om het steeds maar over die auto’s te hebben, want die verkochten we nou eenmaal. Maar eerlijk gezegd draaide het daar voor mij helemaal niet om. Het ging me altijd om de mensen.” 

Abonnees van Youngtimer Magazine lezen deze editie (en alle andere!) gratis online terug via youngtimer-magazine.com.

Hoogtepunten 40 jaar Seat in Nederland

1983: Seat debuteert in Nederland. De eerste Ronda wordt afgeleverd door dealer Sam van Lingen, vooral bekend als Alfa-dealer. 

1984: Seat komt met de Ibiza, een derde model naast de Ronda en Fura. De Ibiza groeit uit tot Seat’s bestverkochte model ooit. 

1985: de tienduizendste Seat in Nederland wordt afgeleverd. 

1986: Volkswagen neemt Seat over en ‘dus’ wordt Pon’s Automobielhandel de nieuwe imoprteur. 

1987: de Seat Marbella, op basis van de Fiat Panda, komt naar Nederland.

1991: Seat komt met een eigen middenklasser, de Toledo. 

1993: de tweede generatie van de Ibiza komt op de markt. 

1994: de sedanversie van de Ibiza, de Cordoba, komt naar Nederland. 

1996: Seat komt met een MPV, de Alhambra, die op de logo’s na identiek is aan de Volkswagen Sharan en Ford Galaxy. 

1996: met de Seat Ibiza GTI Cupra Sport 16v lanceert het merk Cupra, een eigen label voor sportieve modellen. 

1997: Seat komt met een eigen versie van de Volkswagen Lupo, de Arosa. 

1999: de tweede generatie Toledo komt op de markt, het model waarmee Tom Coronel later aan de start zal verschijnen in het WTCC. 

2000: misschien wel de beste Seat ooit, de eerste generatie van de Leon, komt op de markt. 

2001: het beste jaar ooit voor Seat in Nederland. 

2004: een nieuwe Toledo en de Altea debuteren. 

2005: Seat gaat een langdurige samenwerking aan met DJ Armin van Buuren. 

2012: Seat maakt met de Mii een rentree in de klasse van de kleine standsauto’s. 

2018: het sportieve label van Seat, Cupra, groeit uit tot een zelfstandig merk.

2019: Met de Mii electric lanceert Seat zijn eerste volledige elektrische productieauto.