Showroomgoud: Alfa Romeo met legendarische V6

Geplaatst door Perry Snijders

Misschien is het legendarische Busso-blok van Alfa Romeo wel de mooiste motor die je kon krijgen in een enigszins betaalbare auto. Het blijft trekken, zeker als het blok zo fraai verpakt is als in de 164 3.0 V6 die nu te koop staat. 

In het komende nummer van Youngtimer Magazine lees je meer over Alfa’s beroemde Busso-blok, want we gingen op pad met een 156 2.5 V6, een 156 GTA en een 166 3.2 Distinctive. Die auto’s stonden alledrie te koop bij Dijkstra Classic Cars & Youngtimers in Sexbierum. Het blijken populaire youngtimers, want ze zijn inmiddels alledrie verkocht. Maar eigenaar Sicco Dijkstra is kennelijk ook bevangen door het Alfa-virus, want hij heeft weer een volgende Alfa Romeo gevonden mét dat geweldige Busso-blok: een 164 3.0 V6 dit keer. 

De 164 kwam in 1987 op de markt, maar het exemplaar dat Dijkstra vond is een jaartje jonger. Toch staan er ondanks die 34 levensjaren maar weinig kilometers op de teller: 139.263 om precies te zijn. Sommigen vonden de 164 wat teveel op de Peugeot 405 en 605 lijken, maar dat is geen schande — ook die auto’s hebben de tand des tijds goed doorstaan. 

Technisch 200 procent

Dit exemplaar heeft ondanks de lage kilometerstand wel wat gebruikssporen, meldt Dijkstra. Maar: “Technisch is de auto 200 procent. Het onderhoudsboekje is keurig afgestempeld en op onderhoud is absoluut niet bezuinigd. Zo zijn recentelijk vervangen: distributie, spanrollen en waterpomp, midden- en achterdemper en handremkabels.” 

De 164 is uitgevoerd in stijlvol Verde Pino en de lak is grotendeels origineel. Dat combineert lekker met het interieur, dat grotendeels uit grijs velours bestaat. Lichtmetalen wielen en een (origineel) elektrisch schuif-/kanteldak vrolijken de Alfa nog wat verder op. En dan is er nog die prachtige aanblik als je de motorkap opentrekt… Voor 8.950 euro is ‘ie van jou — en eigenlijk ben je gek als je voor dat geld zo’n fantastische Busso laat staan. Wie durft? 

Wat?
Alfa Romeo 164 3.0 V6

Waar?
Dijkstra Classic Cars & Youngtimers, Sexbierum

Bouwjaar: 1988
Kilometerstand: 139.263
Prijs: 8.950 euro

Foto’s: Dijkstra 

Meer Showroomgoud