Showroomgoud: bijna ongebruikte Cadillac Seville SLS 

Geplaatst door Perry Snijders

Een Amerikaanse sedan met voorwielaandrijving klinkt niet als het beste idee, en al zeker niet als de beruchte Northstar V8 onder de motorkap ligt. Maar als je dan een exemplaar treft met slechts 35 duizend kilometer op de teller, kun je zomaar voor de bijl gaan. 

Europese auto’s werden steeds populairder in de Verenigde Staten, terwijl het oude continent zijn neus ophaalde voor de slagschepen uit Amerika. General Motors, dat in die tijd over verkopen niet te klagen had, probeerde het tij te keren. Nieuwe modellen moesten de strijd aangaan met de Europese concurrentie. De nieuwe Cadillacs krompen tot een ‘bescheiden’ vijf meter, terwijl voorwielaandrijving moest zorgen voor extra binnenruimte. Waar de Europese topklasse-auto’s van merken als BMW en Mercedes juist bekendstonden om hun duurzaamheid, hadden de Cadillacs echter een probleem. Niet alleen kun je hun enthousiaste omgang met benzine nauwelijks duurzaam noemen, ook ontbrak het de gemonteerde Northstar V8 aan uithoudingsvermogen. Wie googelt op ‘Northstar problems’, durft nooit meer naar een auto met deze motor te kijken — al leerden wij er wel het fraaie Duitse woord Zylinderkopfbingo door kennen. 

Eerste eigenaar

Als er dan een exemplaar te koop staat met nauwelijks 35.000 kilometer op de teller, ben je dat op slag vergeten. Zeker als het exemplaar in kwestie ook nog afkomstig is van de eerste particuliere eigenaar. “Het verhaal achter deze fantastische Cadillac is uniek,” schrijft de verkoper. “De auto is in 1999 op kenteken gezet door GM-dealer Autohuis Puma in Veendam. Deze heeft hem vermoedelijk de eerste jaren gebruikt als demo/directiewagen. In 2006 is de auto gekocht door een privépersoon van 87 jaar. In 2006 hebben wij de auto overgenomen van die eigenaar, die toen 97 was!” 

Bijzondere auto

Wat er daarna met de auto gebeurd is, vertelt het verhaal niet; de verkoper heeft hem nu vijf jaar in bezit. Inmiddels is de auto 22 jaar oud. De kilometerstand is een bescheiden 35.630, die bovendien gestaafd wordt door de Nationale Autopas (NAP). Of je met deze SLS de best rijdende, best afgewerkte of meest betrouwbare youngtimer koopt weten we niet. Maar rijden we niet allemaal in een youngtimer omdat we met een bijzonder auto willen rijden? 

Wat?
Cadillac Seville SLS 

Waar?
Youngtimers Betuwe, Lienden 

Bouwjaar: 1999
Kilometerstand: 35.630
Prijs: 9.950 euro

Foto’s: Youngtimers Betuwe

Mogelijk interessante artikelen: