Showroomgoud: comfortabele reis-Renault

Geplaatst door Perry Snijders

De heerlijke vijfcilinder van een Volvo 850 GLT, maar dan voor een aanzienlijk lagere prijs? Dat vind je in de Renault Safrane. Er staat nu een fraai, dealeronderhouden exemplaar te koop. 

Ooit namen Volvo en Renault zich voor te fuseren. Daar kwam het nooit van, maar het verklaart wel waarom er een Volvo-blok onder de kap van de Renault Safrane huist. Andersom kwam het overigens ook voor, want onder meer de Volvo 480 heeft een Renault-blok onder de kap. De vijfcilinder in deze Renault Safrane 2.5 RXE levert 168 pk, hetgeen 2 pk minder is dan dezelfde motor in de 850 GLT levert. Destijds was het een zware auto, maar nu alle auto’s veel zwaarder zijn, is de Safrane bijna een vedergewicht te noemen; hij weegt 1.510 kilogram. Als je bedenkt dat de Safrane concurreerde met ruime auto’s als de Peugeot 605 en Citroën XM, is dat bepaald niet veel. 

‘Niets dan lof’

Autovisie was in 1996 gematigd positief over dit model. Het dashboard was volgens het blad gedateerd, terwijl de stoelverstelling ‘verwarrend en onlogisch’ werd genoemd. Bovendien was hij ‘niet zuinig te noemen’, terwijl de auto in bochten ‘niet op zijn best’ was. Daar stond tegenover dat hij erg ongevoelig voor zijwind was, terwijl hij ‘qua rijcomfort de middenmoot in zijn klasse ontstijgt’. Bovendien verdienen de stoelen ‘niets dan lof’, terwijl het zitten zowel voor- als achterin comfortabel is. Daar kwam bij dat hij ‘zonder meer elke gulden van zijn aankoopbedrag waard’ was. Sterker nog: ‘hij kan zelfs als relatief goedkoop worden getypeerd’. 

Complete historie

Dat laatste geldt zeker voor het exemplaar dat nu te koop staat. De kilometerstand is niet extreem laag, er wordt niet geschermd met termen als nieuwstaat of concoursstaat en je struikelt niet over opties; je moet het doen zonder leren bekleding of een schuifdak, om maar eens iets te noemen. Maar daar staat wel wat moois tegenover: voor 3.495 euro kun je een origineel Nederlandse Safrane met complete historie in je garage zetten. Voor dat geld word je eigenaar van een auto die inmiddels exclusief is te noemen; er staan in Nederland nog maar 248 Safranes op kenteken, waarvan iets minder dan de helft een geldige APK heeft. Daarvan zijn er 34 voorzien van de vijfcilinder. We willen maar zeggen dat deze auto inmiddels echt iets bijzonders is. En voor dit aankoopbedrag kun je ‘m bijna niet laten staan! 

Wat?
Renault Safrane 2.5 RXE aut

Waar? 
Rijk Auto’s

Bouwjaar: 1997
Kilometerstand: 166.006
Prijs: 3.495 euro

Foto’s: Rijk Auto’s

Meer Showroomgoud

Mogelijk interessante artikelen: