Showroomgoud: de succesvolste Peugeot aller tijden

Geplaatst door Perry Snijders

Veel mensen denken aan de 205 als het gaat over de succesvolste Peugeot aller tijden, maar in werkelijkheid werden van opvolger 206 een stuk meer exemplaren verkocht — tot op de dag van vandaag zelfs. We vonden een fraai exemplaar uit 2006. 

‘Een sterk nummer’: de slogan die Peugeot aan de 205 meegaf, bleek een self-fulfilling prophecy. Ook andere youngtimers van het merk met de leeuw kregen zo’n slagzin mee. De 106 stond te boek als Mirakels Maatje, de 405 als Ongekend Talent en de 309 was geen film, maar werkelijkheid. Die 405 sleepte de grootste overwinning ooit in de wacht bij de Auto van het Jaar-verkiezing. De 205 en 309 zijn nog altijd geliefd en hebben binnenkort zelfs hun eigen museum in Nederland (waarover je meer kunt lezen in Youngtimer Magazine 68). De 206 daarentegen is een heel ander verhaal. Die was geen eigen slogan waard, maar had alleen ‘Je voelt je lekkerder in een Peugeot’ op de achterruit staan. Terwijl het toch Peugeots grootste verkoopsucces ooit is. Van de 205 werden 5,2 miljoen exemplaren gebouwd, terwijl de 206 de tien miljoen al voorbij is. 

SW en CC populair

Dat succes komt deels door de lange periode waarin de 206 in productie bleef. Begin 1998 werd de auto geïntroduceerd en daarna bleef hij leverbaar tot eind 2012. Daarbij hielp het dat ook de SW en de CC populair waren, een compacte stationwagen en een van de eerste cabrio’s met stalen klapdak. Als youngtimerliefhebber zul je je waarschijnlijk concentreren op de vroege versies van de 206; vanaf 2009 kreeg de auto min of meer het front van de 207 opgeplakt. Die 207 is een model om snel te vergeten, en waarom je een 206 zou willen die daarop lijkt is ons een raadsel. 

In Nederland werden in totaal ruim 153 duizend 206’en verkocht. In 2002 was het bovendien de bestverkochte auto van het land. Toch zie je nu, zo’n twee decennia later, maar weinig exemplaren in goede staat. 

Quicksilver

Een uitzondering daarop is de 206 Quiksilver die voor 4.435 euro te koop staat bij autobedrijf Schaepkens in Klimmen (tussen Heerlen en Maastricht). Dit actiemodel is gebaseerd op de XS, maar Peugeot had meer gedaan dan er een paar stickers op plakken. De Quiksilver had andere bekledingsstof, rubberen handgrepen voor de passagiers, aluminium pedalen en een radio/cd-speler. Een Quiksilver is altijd zilvergrijs, Gris Aluminium in Peugeot-taal. 

Dit exemplaar uit 2006 is voorzien van de 1.4-motor met zestien kleppen, die met een vermogen van 90 pk aardig vooruitkomt maar ook weer geen indrukwekkende prestaties levert. Daarvoor moet je niet bij een Quiksilver zijn, maar bij de 180 pk sterke 206 RC. Maar als een 206 bijvoorbeeld je eerste auto was en je uit nostalgie nog eens een mooi exemplaar wilt hebben, dan is deze Quicksilver met slechts 40.758 kilometerteller op de teller een exemplaar dat het bekijken waard is! 

Foto’s: Schaepkens

Mogelijk interessante artikelen: