Showroomgoud: meesterwerk van Spada

Geplaatst door Perry Snijders

De legendarische designer Ercole Spada vindt de Lancia Dedra een van zijn betere ontwerpen. Nu staat er een fraai exemplaar te koop in Nederland: een 2.0 HF Turbo i.e. met een lage kilometerstand. 

Volkswagen is er groot mee geworden, maar Fiat begon al veel eerder met het delen van platforms. Denk maar eens aan het Tipo 4-project, dat leidde tot de Alfa Romeo 164, Fiat Croma, Lancia Thema en Saab 9000. Maar daarbij bleef het niet, want ook de Fiat Tipo die in 1988 op de markt kwam deelde zijn platform. De Auto van het Jaar 1989 deelde zijn platform namelijk met de Fiat Tempra, Alfa Romeo 155, Lancia Delta en Lancia Dedra. Voor het ontwerp schakelde Fiat de hulp in van I.DE.A., een acroniem voor Institute of Development in Automotive Engineering. Daar was net Ercole Spada in dienst getreden, een fameuze designer die naam had gemaakt met auto’s als de Aston Martin DB4 GT Zagato, de Alfa Romeo TZ1, maar bijvoorbeeld ook de BMW E32 en E34 — de 5 en 7 Serie van de jaren tachtig. 

Dode rat

Spada vertelt erover in zijn in 2014 verschenen biografie van Bart Lenaerts en Lies de Mol. De toenmalige Fiat-baas, Vittorio Ghidella, wilde simpelweg één auto met verschillende logo’s. De vraag om een Alfa-neus te ontwerpen voor de Fiat Tempra ging Spada echter te ver. “Een Alfa heeft een compleet ander karakter dan een Fiat. Je kunt niet simpelweg de logo’s omwisselen.” Lancia wilde wel meer eigen karakter en zag kans voor een hatchback, de tweede generatie van de Delta. “Ik ben niet trots op die Delta,” vertelt Spada. “Waarom zouden we nog een hatchback maken terwijl we de Tipo al hadden?” 

In het hele project is het de Lancia Dedra die Spada achteraf het best bevalt. “Omdat het een echte Lancia was. Ik zou ‘m alleen Aprilia hebben genoemd. Dedra klonk als ‘dode rat’ in het Engels.” 

Exclusieve auto

Dat ontwerper Spada de Dedra de best gelukte auto van het project vond, wil niet zeggen dat de Dedra ook de beste verkoopcijfers behaalde. Zo werden er in Nederland 4.603 Dedra’s verkocht, terwijl de Fiat Tipo ruim 30 duizend keer werd verkocht. Ook in de rest van Europa liep het niet direct storm. Dat betekent dat de Dedra inmiddels een exclusieve auto is. Via AutoScout24 staan er in heel Europa op dit moment 28 te koop, waarvan 26 sedans — er was ook een wat minder geslaagde stationwagen maar die vergeten we gemakshalve even. 

Als we ook de basismotoren (een 1.6 met 75 of 90 pk en een 1.8 met 105 pk) even buiten beschouwing laten, bestaat het aanbod in Europa uit zes exemplaren. Natuurlijk zijn er ook nog andere occasionsites, maar daar is het aanbod vergelijkbaar laag. En in dat aanbod zitten dan ook nog de vermoeide exemplaren met roest, deuken en astronomische kilometerstanden. 

Barn find

De Dedra in de beste staat is echter het dichtst bij huis te vinden. Bij Premium Classics in Vught staat namelijk Delta HF Turbo i.e. met slechts 34 duizend kilometer op de teller. “Deze barn find heeft een volledige historiek en is klaar voor een tweede leven met een echte gepassioneerde bestuurder achter het stuur,” schrijft het bedrijf. Het HF-logo in de grille, de metallic-lak in bordeauxrood, de alcantara bekleding, er is veel om enthousiast over te zijn. De tweeliter turbomotor met 165 pk zorgt ervoor dat je ook nu nog goed meekomt in het verkeer. 

Magische klank

Het enige dat je jammer zou kunnen vinden, is dat deze Dedra geen Integrale is. Evenals de Delta verkocht Lancia de Dedra namelijk ook als HF Integrale. Los van de magische klank brengt die variant je echter nauwelijks méér. Weliswaar krijg je zes pk extra, maar ook bijna honderd kilogram. De topsnelheid is dan ook identiek, namelijk 215 kilometer per uur. Alleen de sprint naar 100 gaat iets sneller, namelijk in 8,0 seconden in plaats van de 8,3 van de Turbo. Blijft alleen de prijs nog over: die is met 22.950 euro hoger dan die van iedere andere Dedra die momenteel te koop staat. Tegelijkertijd lijkt de prijs ook weer niet idioot hoog; een Dedra die in Italië te koop staat kost 16.500 euro, maar heeft ruim 93 duizend kilometer gereden én vijf vorige eigenaren gehad. Wat denk jij, zou er een liefhebber voor deze Dedra te vinden zijn? 

Wat?
Lancia Dedra 2.0 HF Turbo i.e.

Waar?
Premium Classics, Vught

Bouwjaar: 1993
Kilometerstand: 34.831
Prijs: 22.950 euro

Foto’s: Premium Classics

Meer Showroomgoud

Mogelijk interessante artikelen: