Showroomgoud: W124 met lage kilometerstand

Geplaatst door Perry Snijders

Er was een tijd dat W124 en youngtimer bijna synoniemen van elkaar waren, maar tegenwoordig moet je een goed exemplaar met een lichtje zoeken. Dit lijkt er een te zijn, inclusief leren bekleding en airco. 

Hoewel Turijn in de vorm van de Fabbrica Italiana Automobili Torino zijn eigen autofabriek heeft, maakte Luigi Bianchetti een heel andere keus. In 1989 werd zijn Mercedes-Benz 200 E afgeleverd.  Hij koos voor een beperkt aantal opties, dus naar een schuifdak, lichtmetalen wielen of cruisecontrol zoek je tevergeefs. Begrijpelijk, want Bianchetti reed weinig; na 32 jaar staat de teller pas op 64.719 kilometer. 

Vijfversnellingsbak

Dat opties spaarzaam zijn, wil niet zeggen dat ze helemaal afwezig zijn. Dat het bruin van de carrosserie een metallickleur is, is misschien niet direct het vermelden waard. Dat het interieur compleet in leer is uitgevoerd is dat echter wél, evenals de aanwezigheid van airconditioning. Een vijfversnellingsbak is tegenwoordig noemenswaardig omdat je in veel auto’s méér versnellingen treft; zo heeft de huidige E-Klasse er negen. In de tijd van deze 200 E was een vierbak echter nog standaard, waardoor je nu blij kunt zijn dat de eerste eigenaar voor die optionele vijfbak koos. 

De 200 E is nu overigens niet afkomstig van die eerste eigenaar. Drie jaar geleden kocht een liefhebber de Mercedes om ‘m als derde auto te gebruiken. Die eigenaar bracht de sedan bij Autohuis Breukelen, waar hij nu te koop staat voor 12.950 euro (inclusief BTW). 

Doelmatigheid en rijplezier

Toegegeven, de 200 E is misschien niet de versie waar je ooit van droomde, ook al rijd je met 122 pk en een topsnelheid van bijna 200 kilometer per uur ook niet vooraan de file. Maar zelden was een brochuretekst zo treffend als bij deze Mercedes-Benz: ‘Voor dagelijks gebruik op uitzonderlijk hoog niveau. Een ideale auto voor zowel privé- als zakelijk gebruik. Doelmatigheid en rijplezier in een aantrekkelijke en waardevolle vorm.’ 

Het is niet voor niets dat W124 en youngtimer ooit bijna synoniemen van elkaar waren. Waarom we dan toch een exemplaar laten zien in Showroomgoud, waarin we juist bijzondere auto’s willen tonen? Nu een groot aantal van die onverwoestbare auto’s verdwenen is — geëxporteerd of tóch de shredder in — vallen de goed geconserveerde exemplaren extra op!

Foto’s: Autohuis Breukelen

Mogelijk interessante artikelen: