Showroomgoud: zo goed als nieuwe Saab 900

Geplaatst door Perry Snijders

Liefhebbers van Saab moeten het al jaren zonder nieuwe auto’s van het merk stellen. Daarom is het mooi als er een zo goed als nieuw exemplaar opduikt; een 900 met slechts 14 duizend kilometer op de teller bijvoorbeeld. 

Er viel van alles aan te merken op de Saab 900 van de tweede generatie. De basis was een Opel Vectra, bijvoorbeeld, die niet uitblonk. Maar het voornaamste probleem van de 900 NG (de letters staan voor New Generation) was dat hij niet zo iconisch was als zijn voorganger. Het specifieke exemplaar dat bij Auto Ruyl te koop staat, heeft bovendien weinig om warm voor te lopen. Het is geen Turbo of andere mooie uitvoering, maar een tamelijk doordeweekse 2.0, die 131 pk levert. De blauwe lak is aardig, maar blaast je niet uit je schoenen. De opties blijven beperkt tot elektrisch bedienbare ramen, elektrisch verstelbare spiegels, getint glas, ABS, een bestuurdersairbag, centrale vergrendeling en stuurbekrachtiging. 

Terug naar de basis

Ofwel: de bijrijder moet het zonder airbag doen. Je hebt geen airconditioning of schuifdak. Geen bijzonder aansprekende wielen. Geen leren bekleding, zelfs geen leren stuurwiel. Afzien willen we het niet noemen, maar je gaat wel terug naar de basis. 

Waarom is deze Saab dan toch de moeite waard? De teller staat op een zeer bescheiden 14.794 kilometer. Maar er is meer: de Saab komt uit een collectie in Zweden. Hij is hierheen gehaald door Auto Ruyl, een universeel autobedrijf. Datzelfde bedrijf heeft een naam op te houden als het gaat om klassiekers. Je komt op hun site de mooiste auto’s tegen, maar altijd in een rijke variatie. Wellicht heb je ze weleens op InterClassics zien staan, want het bedrijf speelt in Maastricht bijna een thuiswedstrijd. Deze Saab komt bovendien mét garantie en apk en uiteraard zónder afleveringskosten. 

Wat?
Saab 900 2.0

Waar?
Auto Ruyl, Elsloo

Bouwjaar: 1997
Kilometerstand: 14.794
Prijs: 11.500 euro

Meer showroomgoud

Foto’s: Auto Ruyl

Mogelijk interessante artikelen: