Singer aan de turbo

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Tot nu toe bouwde Singer voornamelijk Porsche 964’s om naar 911’s met een klassieker uiterlijk. Nu waagt het bedrijf zich aan misschien wel de meest iconische Porsche: de 911 Turbo. 

Verrassend genoeg is de basis voor deze Turbo Study opnieuw de 964. Maar het zou onzinnig zijn om een originele 930 Turbo als basis te nemen — daarvoor verandert Singer te veel. Het bedrijf pretendeert dan ook niet om exacte replica’s te bouwen. Integendeel, het gaat hier om restomods die hevig gemodificeerd zijn. Die bouwt het bedrijf al sinds de oprichting in 2009. Het doel van het bedrijf? A relentless pursuit of excellence — een compromisloos streven naar uitmuntendheid. 

Eerbetoon

Voor Singer-oprichter Rob Dickinson was het nooit de vraag of er een 911 Turbo van Singer zou komen. “Ik heb altijd in gedachten gehad om dit te doen,” vertelt hij. “De Turbo was zo iconisch. Dit is de poster-911.” Zijn geschiedenis met de Turbo gaat ver terug, vervolgt hij. “Mijn eerste rit ooit in een Porsche 911 als 11-jarige in 1976 liet me met droge mond en sprakeloos achter — het was een zwarte 930 Turbo met rode tartanstoelen. Vijfenveertig jaar na dat levensveranderende moment ben ik verheugd om de resultaten te presenteren van ons onderzoek dat tot doel heeft de geweldige sensatie van Porsche’s eerste supercar vast te leggen, terwijl de prestaties en verfijning opnieuw worden uitgevonden en samen met eigenaren wordt gewerkt om beide naar nieuwe hoogten. Ik denk dat het een passend eerbetoon is aan een auto die mijn leven en vele anderen heeft veranderd.”

450 pk of meer

Wat heeft Singer voor je in petto met deze versie van de 911? Om te beginnen een 3,8 liter Mezger-blok, dat voorzien is van twee turbo’s van Borg-Warner, zoals Porsche nu in de 992 gebruikt. Dat zorgt voor een vermogen van 450 pk, of meer in het geval de klant dat wenst. Die motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. In principe heeft de Turbo achterwielaandrijving, maar als je wilt kan hij ook voorzien worden van vierwielaandrijving — het systeem uit de 993, om precies te zijn. Om te zorgen dat de auto ook weer veilig tot stilstand komt, is hij voorzien van carbon-keramische remmen. Modern gemak is er in de vorm van stoelverwarming, een draadloze telefoonoplader, een schuifdak, airconditioning en een set bijpassende koffers. Wie een hardcore Turbo wil, kan dat ook allemaal weglaten; daarmee win je 100 kilogram ten opzichte van het toch al lage leeggewicht van 1.270 kilogram. 

Prijs vanaf 750.000 dollar

Singer-oprichter Rob Dickinson heeft een verleden als auto-ontwerper. Dat zie je terug in zijn pogingen om de Turbo Study visueel zo attractief mogelijk te maken. Een voorbeeld daarvan zie je onder de motorkap. Bij een originele Turbo zie je daar een kolossale tussenkoeler. Niet bij de Singer; Dickinson heeft zijn best gedaan de auto ook onder de motorkap zo clean mogelijk te houden.
Al die aanpassingen zorgen ervoor dat weinig onderdelen uitwisselbaar zijn met een 930 Turbo of de originele 964: alleen de deuren zijn ongewijzigd overgenomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je een flink bedrag kwijt bent voor de auto, die officieel Porsche 911 reimagined by Singer – Turbo Study heet. Singer geeft geen exacte prijs op, omdat de mogelijkheden tot individualiseren zo uitgebreid zijn. Je moet echter denken aan een bedrag vanaf zo’n 750.000 dollar exclusief belastingen. Niettemin zijn er al zo’n zeventig exemplaren gereserveerd.