Snelste Bulldog rent opnieuw

Geplaatst door Michelle van den Hoorn

De snelste Bulldog rent opnieuw. Aston Martin wilde in 1979 aantonen hoe geavanceerd de splinternieuwe fabriek in Newport Pagnell was. Daarom wilde het merk de snelste productie auto ooit bouwen. De Bulldog was inderdaad snel, maar niet zo snel als gehoopt — en in productie ging ‘ie nooit. Nu volgt een herkansing voor het snelheidsrecord.

Snelste Bulldog rent opnieuwAston Martin bouwde in 1980 één exemplaar van de Bulldog. De productie kwam echter niet van de grond. Ook werd de beoogde snelheid van 200 mijl per uur niet gehaald; de Bulldog bleek steken op 192 mijl per uur, nog altijd ruim 300 kilometer per uur. Na die poging werd besloten dat Project K.901 te duur zou worden, waarna de verdere plannen de ijskast in gingen.

In die tijd was Victor Gauntlett net bij het merk betrokken geraakt. Je mag wel zeggen dat hij er in de jaren tachtig eigenhandig voor zorgde dat Aston Martin overleefde. De terugkeer van James Bond naar het merk in 1987 (in The Living Daylights) staat daar min of meer symbool voor. Victors zoon Richard is nu van plan om af te maken wat zijn vader destijds niet lukte: de grens van 200 mijl per uur doorbreken met de Bulldog. Samen met Aston Martin, dat zijn officiële testrijder Darren Turner hiervoor afvaardigt. Er staat Gauntlett echter nog wel wat werk te doen voor het zover is. De auto ondergaat momenteel namelijk eerst een complete restauratie.