Terugblikken op Techno-Classica 2023

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

In de eerste helft van april reizen klassieker- en youngtimerliefhebbers uit alle delen van de wereld traditiegetrouw naar Essen voor de grootste klassiekershow van allemaal: Techno-Classica. Bij de editie van 2023 is het aanbod gevarieerder dan in voorgaande jaren.

Een paar jaar geleden had je bij Techno-Classica nog wel eens het idee dat de variatie grotendeels bestond uit de verschillende kleuren van de Porsches. Dit jaar is het anders: natuurlijk staan er nog steeds 911’s, maar de rest van het aanbod verzuipt niet meer in een overschot aan Porsches.

Een Fiat Ritmo zie je al niet dagelijks, laat staan een Ritmo S85 Cabrio Bertone. In 1981 en 1982 bouwde Bertone een cabrio op basis van de eerste serie Ritmo, vanaf 1982 op basis van de tweede serie.

‘Preis auf Anfrage’, stond bij deze Lancia Delta HF Integrale uit 1988 in ‘Top Zustand’. Dan weet je meestal al dat het niet goedkoop is, zeker niet als het – zoals in dit geval – gaat om een exemplaar met 9.000 kilometer op de teller.

Er zijn van die auto’s die al direct bij hun introductie een klassieker zijn. De Aston Martin Vanquish Zagato bijvoorbeeld. Er zijn er maar 99 van gebouwd. Deze komt van de eerste eigenaar, die er slechts 4250 kilometer mee reed. Voor 525 duizend euro mocht je ‘m meenemen.

Een BMW 3.0 CSL is al lang geen youngtimer meer, maar wat ons betreft was dit een van de fraaiste auto’s van de show, vooral ook door de kleur: Golf Gelb. Origineel zo geleverd in 1973 en de jouwe voor 250 duizend euro.

Zelf zouden we die vlag op het voorspatbord er niet bij hoeven te hebben, maar wat blijft een Volkswagen Phaeton toch een monument.

Uit de categorie ‘oh ja, die was er ook nog’: de Nissan 100 NX. In dit geval met 82 duizend kilometer op de teller, maar of dat een vraagprijs van 9.750 euro rechtvaardigt?

Het merkwaardige licht in deze hal verbloemde een beetje dat deze Alfa Romeo 75 wit is. Met een 1,8 liter motor en 85 pk is het misschien niet de versie waar je van droomde, maar de kilometerstand van 4.445 maakt veel goed. Logischerwijs leidt zo’n kilometerstand tot een hoge prijs: 19.950 euro.

Ongelooflijk eigenlijk dat je van het zien van zo’n busje direct al een zonnig humeur krijgt. In dit geval was het een photo boot.

Kijk maar, we waren er echt!

Voorbij zijn de jaren dat autoshows bestonden uit eindeloze rijen 911’s. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen Porsches waren. Wat dacht je van deze Porsche 924 Carrera GT? Ernaast staat ook iets opmerkelijks, namelijk een 968 CS Targa, nummer 399 van de 464 gebouwde exemplaren.

Als het in de Staatsloterij een keer flink meezit, dan winkelen we hiervoor: een tweedeurs Range Rover Classic, in concoursstaat gebracht door Overfinch Works. Anders dan je misschien verwacht bij de naam Overfinch, heeft dit exemplaar geen technische upgrades gekregen – hij is compleet origineel.

Volkswagen vierde de vijftigste verjaardag van de Passat met een heel rijtje bijzondere modellen, waaronder deze Volkswagen Passat B2 Electronic uit 1983. Niet elektrisch: de naam slaat op de elektronica, waaronder ABS, een navigatiesysteem, een multifunctioneel stuurwiel en een videospeler. De 2,1 liter vijfcilinder met 200 pk komt van de Audi Quattro. Je raadt het al: deze Passat heeft dus ook vierwielaandrijving.

De Audi TT gaat bijna uit productie, maar mocht in Essen nog wel zijn 25e verjaardag vieren. Dit Einzelstück komt uit 2001: het is een Audi TT RS4, met een 2,7 liter V6 en 450 pk.

De Subaru Freunde Deutschland brachten iets leuks mee: deze Subaru L-Serie 1800 SuperStation van december 1987. Het is al modeljaar 1988. Uiteraard heeft hij een boxermotor en vierwielaandrijving. In ruim 35 jaar heeft de auto nog maar 49 duizend kilometer gereden.

Het eerste Vorstellungsmodell van de Porsche Boxster, waarmee de Vorstand een indruk moest krijgen van het nieuwe model. Toch tamelijk uniek dat het zomaar op zo’n tafel met snuisterijen staat.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een club van. Zo leerden we in Essen in de hal met Mercedes-clubs dat er ook een SLR-club bestaat.

Een Mercedes-Benz 500 SEL Shooting Break is ook uniek. Hij begon zijn leven in Dunkelblau, maar is nu Chinablau. Dat Dunkelblau combineerde met Leder Grau, maar het huidige Chinablau is gecombineerd met Leder Mittelrot. Mooi om zulke coachbuilding-projecten van weleer te zien!

Een Land Rover Discovery blijft heerlijk om te zien, vraag maar aan onze columnist Leo de Haas: die vertelt in het komende nummer over zijn nieuwe aankoop. Overigens niet dit exemplaar: deze Land Rover Discovery 200 TDi 2.5 is een driedeurs, Leo verkoos een vijfdeurs.

Cool Classic Club uit Naarden had een opvallende auto meegenomen naar Essen: een MG XPower SV. Niet voor niets, want de auto werd er ook verkocht.

Nog meer Nederlandse standhouders, in dit geval Metropole Classics uit Druten. Deze London Taxi TX4 was ook opmerkelijk te noemen: hij ging overduidelijk niet naar een taxibedrijf, want er is niet mee gereden. De kilometerstand bleef in twaalf jaar tijd beperkt tot 3.395 kilometer.

Nog een auto met een lage kilometerstand uit Nederland, want Volkswagen Veteranen Coenen nam deze Volkswagen Golf 1.6 uit 1988 mee. ‘Ist leider einmal lackiert worden’, maar de kilometerstand is pas 63 kilometer. En: ‘alle Rechnungen vorhanden’. Kopen levert een rekening van 16.900 euro op.

Toch leuk dat er ook wat motorfietsen stonden. En niet zomaar motorfietsen: de Honda CBX 1000 heeft een zescilinder motor.

Nog een roedeltje Honda’s, te weten CB750’s. Want goud is altijd goed!