TK2023: wat wil D66?
Geplaatst door Gabriël van Seumeren
Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil D66?
Een energieke omgeving: voedsel, landbouw, natuur, mobiliteit en ruimte. Dat is de titel van het hoofdstuk waarin D66 de mobiliteitsplannen schetst. Sowieso staat energie centraal in het programma van de partij, dat de titel Nieuwe energie voor Nederland heeft meegekregen. Niet zo gek als je bedenkt dat de energietransitie misschien wel hét thema van D66 en in het bijzonder van lijsttrekker Rob Jetten is. “Van A naar B zonder uitstoot is wat D66 betreft de toekomst,” luidt dan ook de eerste zin van de paragraaf over auto’s. “Voor D66 geldt dat wat elektrisch kan, elektrisch moet.”
Leaseauto verplicht elektrisch
Berg je dus maar als je auto je lief is. Bij leasecontracten is voortaan een elektrische auto verplicht. Voor personenauto’s moeten vanaf 2025 in minimaal vijftig steden milieuzones gelden en voor de logistiek zelfs emissievrije zones. Vanaf 2027 zouden alle nieuw verkochte auto’s in Europa twee kanten op moeten kunnen laden. Om het wagenpark van bedrijven te vergroenen, moet een jaarlijks CO2-plafond worden ingesteld, ‘te beginnen bij de Rijksoverheid zelf’.
Verder is D66 voorstander van een kilometerheffing, gebaseerd op CO2-uitstoot, plaats, tijd en gewicht. Ook moet er meer deelmobiliteit komen: een half miljoen emissievrije deelauto’s in 2030.
Wie toch een eigen auto wil, moet zo aantrekkelijk mogelijk een elektrische kunnen aanschaffen. Daarvoor blijven er subsidies en belastingvoordelen.
30 in de bebouwde kom
De algemene snelheidslimiet binnen de bebouwde kom moet van 50 naar 30 kilometer per uur. De maximumsnelheid op de snelweg blijft 100. Op N-wegen binnen de bebouwde kom zou 70 de norm moeten worden.
Ook moet het verkeer in de stad veiliger worden door vrachtwagens te weren. Daarom moeten logistieke hubs aan de randen van steden worden gebouwd, van waaruit kleinere elektrische voertuigen (fiets, boot of auto) de goederen verder de stad in brengen.
Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen.