TK2023: wat wil de PVV?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil de PVV? 

Het programma van de PVV lijkt een transcriptie van een gesprek aan de borreltafel of in een voetbalkantine. “Dit kabinet denkt het klimaat te kunnen redden door de automobilist aan te pakken. Puur pestgedrag om de staatskas te spekken. Wij willen niet dat de automobilist nog langer wordt gebruikt als melkkoe. Autorijden geeft ook een gevoel van vrijheid dat mensen nooit mag worden afgepakt. De PVV wil de accijnzen op brandstof verlagen.” 

Maximumsnelheid naar 140

Als de PVV het voor het zeggen krijgt, worden er meer wegen aangelegd, gaat er een streep door rekeningrijden en wordt de maximumsnelheid verhoogd tot 140 kilometer per uur. Ook wil de kleinste partij van Nederland (alleen Geert Wilders is lid) alle milieuzones schrappen. Een verbod op brandstofauto’s komt er bij de PVV niet in. Van elektrische auto’s moet de PVV namelijk niks hebben: “Ze willen ons aan de warmtepomp en de elektrische auto, terwijl ons elektriciteitsnet — ooit een van de betrouwbaarste ter wereld — het nú al niet meer aankan.” 

Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen. 

Mogelijk interessante artikelen: