TK2023: wat wil de SGP?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil de SGP? 

Het verkiezingsprogramma van de SGP is opmerkelijk kort: 28 pagina’s, en dat is inclusief voor- en achterkant en twee pagina’s voor aantekeningen. Daar staat tegenover dat in het voorwoord van de nieuwe lijsttrekker Chris Stoffer staat dat de bijbel leidend is, dus die 1.500 pagina’s moet je er eigenlijk bij optellen. 

In die 28 pagina’s zijn de plannen voor mobiliteit logischerwijs summier. Richting 2050 wil de partij het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen, maar daarbij wordt gelijk aangetekend: ‘haalbaar, betaalbaar, met behoud van een betrouwbaar energiesysteem’. Het doel om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te reduceren vindt de SGP niet al te belangrijk. 

Kinderen gratis met de trein

Betalen naar gebruik kan wat de SGP betreft worden ingevoerd, maar dat moet wel betaalbaar zijn voor inwoners van landelijke gebieden die aangewezen zijn op de auto. En: “Nu de benzineprijzen en accijnzen heel hoog zijn, moet voorkomen worden dat autorijden alleen betaalbaar wordt voor hogere inkomens.” Om de trein aantrekkelijker te maken voor gezinnen, moeten kinderen gratis mee kunnen reizen. Verder moet er een verbod op zondags vrachtverkeer komen. 

Station Staphorst

Verder wil de SGP vooral een handvol concrete zaken: afschaffen van de tol voor de Westerscheldetunnel, een snelle aanpak van de knooppunten Hoevelaken en A1/A30 en een station in Staphorst.  

Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen. 

Mogelijk interessante artikelen: