TK2023: wat wil de SP?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil de SP? 

“Autorijden moet schoner worden, niet duurder,” schrijft de SP. De partij is daarom tegen rekeningrijden, maar wel vóór de verplichting om nieuwe auto’s vanaf uiterlijk 2035 emissievrij te laten zijn. “Oneerlijke subsidies en belastingvrijstellingen voor stekkerauto’s komen terecht bij mensen die het niet nodig hebben. Zij moeten dus voortaan volwaardig belasting betalen en mensen die geen stekkerauto kunnen betalen krijgen niet de rekening.” De partij is hier fel over en noemt de subsidies voor elektrische auto’s zelfs als een voorbeeld van tweedeling: “Mensen die duur en ‘groen’ wilden rijden kregen daarvoor hoge subsidies, maar voor gewone mensen was een dure Tesla of andere luxe stekkerauto niet eens een optie om aan te schaffen. Dit is één van de voorbeelden in ons land dat veel subsidies naar de rijken gaan.
Tot slot wil de partij van Lilian Marijnissen alle wegen in Nederland tolvrij maken. 

Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen. 

Mogelijk interessante artikelen: