TK2023: wat wil de VVD?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil de VVD? 

De VVD heeft in het verkiezingsprogramma voor de komende verkiezingen een hoofdstuk met de titel Fijn wonen en vlot doorrijden. Om dat te bereiken, wil de VVD onder meer extra investeren in het onderhoud en het verbeteren van bestaande wegen, sporen, tunnels en bruggen. Daarnaast moeten volgens de liberalen nieuwe wegen, bruggen en tunnels worden gebouwd. 

Ook is de VVD van plan om mobiliteit betaalbaar te houden. “We beperken de stijging van de prijzen en houden de auto een betaalbaar vervoermiddel door de accijnzen te verlagen. Ook houden we het ov betaalbaar. Verschillende tarieven mogen de reiziger niet op kosten jagen.” Ook moet mobiliteit volgens de VVD slimmer worden door het gebruik van data. Het stimuleren van flexibele werktijden en thuiswerken plus het steunen van innovaties als zelfrijdende auto’s en zelfrijdende taxi’s moeten bijdragen aan het verminderen van de files. Het moet volgens de VVD ook makkelijker worden om deelmobiliteit te gebruiken. Toch is de partij duidelijk: “Iedere Nederlander een schone auto voor de deur.” Daarbij moet het financieel blijven lonen om elektrisch te rijden — ook tweedehands. Om elektrisch rijden makkelijker te maken, moet fors worden geïnvesteerd in het laadpalennetwerk. En de motorrijtuigenbelasting? Die sneuvelt blijkbaar, want de VVD wil ‘een stelsel van betalen naar gebruik’. 

De plannen om 130 te rijden, zijn blijkbaar van de baan bij de VVD. In plaats daarvan wil de partij nu meer flitspalen. Ook moet de pakkans voor drank- en drugsrijders vergroot worden en moeten er meer 30 km-wegen in de bebouwde kom komen. 

Harde straffen voor hufters

Verder zet de partij in op ‘harde straffen voor hufters’. Dat houdt in dat er vaker gevangenisstraffen komen (in plaats van taakstraffen) voor drank- en drugsrijders. Voor roekeloze rijders en recidivisten moet en levenslange rijontzegging worden ingevoerd. Ook moet het mogelijk zijn een alcoholslot te plaatsen. De boetes voor zware overtredingen moeten omhoog, en bij herhaalde overtreding zou volgens de VVD de boete moeten stijgen. 

Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen. 

Mogelijk interessante artikelen: