TK2023: wat wil Denk?
Geplaatst door Gabriël van SeumerenOp woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil Denk?
Naar eigen zeggen is Denk ‘de enige echte autopartij van Nederland’. Mobiliteit is volgens de partij een universeel mensenrecht, dat in het gedrang komt door de voortdurende verhogingen van de benzine- en dieselprijzen en autobelastingen.
Al op een van de eerste pagina’s van het verkiezingsprogramma lees je in grote letters: ‘De auto is geen melkkoe’. Maar wat is de partij concreet van plan? “Denk zal zich inzetten om de accijnsverhoging op benzine en diesel terug te draaien, het wegennetwerk uit te breiden en het mogelijk te maken om de aanschaf van een elektrische auto te subsidiëren voor lagere inkomensgroepen. De maximumsnelheid moet weer in heel Nederland 130 kilometer per uur worden, ook overdag.” De partij wil zelfs een pilot doen met een maximumsnelheid van 140.
Om elektrisch rijden betaalbaarder te maken, zou de overheid de tweedehandsmarkt moeten stimuleren met subsidies. Dat gebeurt weliswaar al, maar in de ogen van Denk blijkbaar nog onvoldoende. Ook deelauto’s en -scooters moeten volgens de partij worden gestimuleerd, net als e-steps.
Geen hogere parkeertarieven
De gemeentelijke parkeertarieven mogen alleen nog meestijgen met de inflatie. Denk wil niet dat deze parkeerbelastingen worden ingezet om gaten in de begroting te dichten of als middel om autorijden te ontmoedigen. Bovendien moeten de verkeersboetes voor lichte overtredingen omlaag.
Nog meer maatregelen om de automobilist te paaien? “Wij investeren in meer asfalt waar dat nodig is. Wegen aanleggen is bij ons geen vies woord,” aldus het verkiezingsprogramma van de partij, waar de nieuwe lijsttrekker Stephan van Baarle het stokje heeft overgenomen van Tunahan Kuzu.
Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen.