TK2023: wat wil FVD?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil Forum voor Democratie? 

Het programma van FVD heet Het programma van hoop, optimisme en herstel, maar had net zo goed Gratis bier voor iedereen kunnen heten. De partij heeft het zelf al samengevat met 12 regels voor Nederland, en een van die regels luidt: “Nederland weer mobiel.” In één alinea vat de partij de belangrijkste punten op het gebied van mobiliteit samen: de maximumsnelheid gaat weer naar 130, trajectcontroles worden afgeschaft, accijnzen op benzine en diesel worden verlaagd, milieuzones in steden worden afgeschaft en je hoeft als autobezitter nog maar één keer wegenbelasting te betalen, ook als je meerdere auto’s hebt. Ook de bijtelling en bpm moeten omlaag. 

Geen snelheidslimiet

In het eigenlijke programma doet de partij er nog een schepje bovenop. De partij is voor een maximumsnelheid naar Duits model, valt daar te lezen. Ook moeten er nieuwe wegen komen, zoals de uitbreiding van de A8-A9 en van de N35 moet een volwaardige A35 worden gemaakt. Tevens stelt de partij daar nooit akkoord te gaan met een kilometerheffing, omdat je via de benzineprijs al accijns betaalt. 

In een ander hoofdstuk, over klimaat, wordt een streep gezet door elektrisch rijden. “Geen gedwongen uitfasering van diesel- en benzineauto’s — ruim baan voor de automobilist.” In het hoofdstuk over economie en belastingen lezen we dat subsidies voor elektrische auto’s beëindigd worden. De onbelaste kilometervergoeding moet van FVD omhoog naar 30 cent per kilometer. 

Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen. 

Mogelijk interessante artikelen: