TK2023: wat wil GroenLinks-PvdA?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil GroenLinks-PvdA? 

GroenLinks en PvdA doen dit keer samen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en haalden klimaatpaus Frans Timmermans terug uit Brussel om de troepen aan te voeren. Ruim een halve eeuw geleden vond de PvdA, toen onder leiding van Joop den Uyl, dat iedere arbeider zijn eigen auto zou moeten (kunnen) hebben. Nu is het standpunt dat er vooral minder auto’s moeten komen. “Meer nadruk op lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelmobiliteit en minder op het gebruik van privéauto’s is essentieel. Een aanzienlijk deel van de publieke ruimte die privéauto’s in beslag nemen, kan beter worden gebruikt voor bijvoorbeeld extra woningen, parken en pleintjes of voorzieningen.” Die nadruk op lopen en fietsen betekent bijvoorbeeld dat voetgangers en fietsers voorrang op auto’s zouden moeten krijgen. 

Ook is de partij van plan om rekeningrijden in te voeren, met een lager tarief voor regio’s waar mensen afhankelijk zijn van de auto omdat het openbaar vervoer geen alternatief vormt. 

Leaseauto’s elektrisch vanaf 2025

GroenLinks-PvdA wil vooruitlopen op de Europese regels die de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor vanaf 2035 verbieden, door er met fiscale en andere maatregelen voor te zorgen dat er vanaf 2030 alleen nog elektrische voertuigen worden verkocht, inclusief brom- en snorfietsen. Leaseauto’s zouden al vanaf 2025 honderd procent elektrisch moeten zijn. 

 Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen.