TK2023: wat wil het CDA?

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil het CDA? 

“Bereikbaarheid is — net als een dak boven je hoofd — een basisrecht,” aldus het CDA. “Waar je in Nederland ook woont, voorzieningen zoals het ziekenhuis, de vereniging, school en de supermarkt moeten makkelijk te bereiken zijn. Ook zonder auto en zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt.” 

Elektrische auto’s voor particulieren

Om autorijden duurzamer te maken, wil de partij zorgen dat elektrische auto’s ook voor particulieren betaalbaar zijn. Want, zo stelt het CDA, ‘door een onhandige belastingmaatregel verdwijnen ze nu naar het buitenland’. 

Het CDA is een ‘tegenstander van rekeningrijden op het platteland’ en die specifieke formulering lijkt ook te zeggen dat de partij dus voorstander is van rekeningrijden in andere delen van Nederland. Aan buitenlandse weggebruikers wordt volgens de CDA-plannen een bijdrage gevraagd in de vorm van een e-vignet. 

Betaalbare mobiliteit

Het CDA heeft ook een oplossing voor betaalbare mobiliteit bedacht. De partij wil namelijk dat je met een rijbewijs B ook op een motorfiets of scooter uit de categorie A1 mag rijden. Dat zijn de lichtste motorfietsen met een motor tot 125 cc of de elektrische equivalent daarvan. 

Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen. 

Mogelijk interessante artikelen: