TK2023: wat wil JA21?
Geplaatst door Gabriël van SeumerenOp woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom plozen we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen uit. Vandaag: wat wil JA21?
JA21 wil ‘opkomen voor alle automobilisten, 95 procent rijdt een brandstofauto’. Dat uit zich onder meer in het tegenhouden van rekeningrijden en het aanwenden van autobelastingen voor infrastructuur: “Nu verdwijnt 20-21 miljard per jaar in de algemene pot, aan weginfra en onderhoud wordt slechts drie miljard uitgegeven.”
‘Echte duurzaamheid’
JA21 wil de accijnzen op benzine, diesel en lpg terugbrengen naar het niveau van april 2022. Waarom specifiek dat moment gekozen wordt, licht het programma verder niet toe. De subsidies en fiscale voordelen voor elektrische auto’s wil de partij juist beperken, terwijl E-fuels gestimuleerd moeten worden. Het bestaande Europese wagenpark van een paar honderd miljoen auto’s op zulke brandstoffen laten rijden is volgens JA21 ‘echte duurzaamheid’.
De partij wil zich verzetten tegen het Europese verbod op verbrandingsmotoren. “De gedwongen elektrificatie van het wegvervoer dreigt een financiële strop te worden voor burgers en ondernemers. Terwijl elektrische auto’s voor modale inkomens onbetaalbaar zijn en het net een grootscheepse elektrificatie niet aankan, wordt het rijden van benzine- en dieselauto’s steeds duurder gemaakt en kondigde Brussel, met steun van Nederland, een verbod op de productie van brandstofmotoren af.”
Klassiekers industrieel erfgoed
Opvallend is dat JA21 klassiekers wil ondersteunen door ze te classificeren als industrieel erfgoed. Anderzijds wil de partij het wagenpark vergroenen. Daarbij wordt aangemerkt dat auto’s gemiddeld 19 jaar rijden in Nederland; met vergroenen wordt dus waarschijnlijk verjongen bedoeld.
Uiteraard heeft de partij ook standpunten op allerlei andere gebieden. We raden je dan ook aan de partijprogramma’s te lezen voor je gaat stemmen. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je uiteraard ook de Stemwijzer (of een alternatief daarvoor) invullen.