Vooruitblikken op Villa d’Este

Geplaatst door Perry Snijders

De komende editie van het jaarlijkse Concorso d’Eleganza Villa d’Este (20-22 mei) is er een om niet te missen. Niet alleen pakt BMW uit vanwege de vijftigste verjaardag van BMW M, ook thuisbasis Villa d’Este heeft iets te vieren. 

Ieder voorjaar komen de mooiste auto’s ter wereld naar Cernobbio, een klein plaatje aan het Comomeer. Maar bij het jaarlijkse Concorso d’Eleganza gaat het niet alleen om auto’s, maar ook om de mensen, om stijl en om elegantie. De Riva’s dobberen in het water, voormalig supermodel Yasmin Le Bon is een van de juryleden. Naast Le Bon, die aanwezig is om te oordelen op het gebied van stijl maar óók een kenner van klassieke auto’s is, bestaat die jury overigens uit grootheden uit de autowereld; Charles Gordon-Lennox, de grote man achter Goodwood, maar ook voormalig Rolls-Royce-designer Ian Cameron, en voormalig Pininfarina-designer Lorenzo Ramaciotti is juryvoorzitter. Een Nederlands tintje is er ook, want voormalig Porsche-designer Harm Lagaaij zit ook in de jury, evenals Quirina Louwman. Maar natuurlijk ga je niet voor de beroemde juryleden naar Villa d’Este. Je gaat eerst en vooral voor de auto’s. 

Nieuwe BMW M4 CSL

Dat begint op vrijdag, als BMW de nieuwe M4 CSL presenteert, de eerste CSL sinds de M3 CSL van bijna twintig jaar geleden. Dat is niet het enige nieuws tijdens dit evenement, want ook de i7 zal voor het eerst live te zien zijn, evenals de nieuwe Rolls-Royce Boat Tail. Bovendien gaan er geruchten dat BMW een productieversie van de CSL Hommage van enkele jaren geleden presenteert, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van BMW M. Dat model, dat in gelimiteerde oplage op de markt zou komen, zou een tweede model zijn dat exclusief voor BMW M is — naast de XM die tijdens Villa d’Este in een closed room te bekijken is. 

Interessanter voor youngtimerliefhebbers is dat er het hele weekend een expositie is met hoogtepunten uit de geschiedenis van BMW M. Omdat de motorsportafdeling een halve eeuw bestaat, is het aannemelijk dat een groot deel van de tentoonstelling zal bestaan uit youngtimers. 

De belangrijkste dag van het evenement is echter de zaterdag. Dat is namelijk de dag waarop de jury aan de slag gaat om de deelnemende auto’s te beoordelen. De auto’s in het concours d’élegance zijn verdeeld over zeven verschillende klassen.
A. The golden age of elegance: the art deco era of motor car design
B. Kompressor! The supercharged Mercedes-Benz
C. Celebrating 150 seasons at Villa d’Este: how grand entrances were once made
D. The Cavallino at 75: eight decades of Ferrari represented in eight icons
E. Born for the racetrack: ‘Win on Sunday, sell on Monday’
F. 50 years of mean machinery: BMW M cars and their ancestors
G. Breaking the speed barrier: pioneers that pursued the magic 300 kph

Ook Nederlandse deelnemers

In iedere klasse zitten spectaculaire auto’s. Zo vind je in de klasse met Mercedessen uit de jaren dertig een fantastische 630 K Coupé de Ville Saoutchik, een one-off met een paarse carrosserie. In dezelfde klasse vind je overigens de 540 K Cabriolet A van Hans Hulsbergen, die de vorige editie van het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk won. Maar natuurlijk letten wij vooral op de youngtimers, waarvan ook een handvol te vinden is bij dit Concorso d’Eleganza. In de E-klasse vind je er zelfs drie: een Ferrari F40 LM uit 1993, een Nissan R390 GT1 uit 1998 en een Maserati MC12 uit 2004. 

In de klasse met BMW M-modellen zijn verrassend genoeg nauwelijks modellen van BMW M te vinden: de nadruk ligt op sportieve BMW’s uit een verder verleden. Een 327/28 Sport-Kabriolett uit 1938 bijvoorbeeld, maar ook een 507 uit 1959. Onze favoriet in deze klasse is de auto waarmee het voor BMW Motorsport allemaal begon, de 3.0 CSL uit 1972. Maar eerlijk is eerlijk, we zouden het nog veel leuker vinden als Harrie van den Anker wint met zijn BMW M1 uit 1981. In een van de komende edities van Youngtimer Magazine vertelt hij overigens over zijn auto’s. 

Andere spectaculaire youngtimers die dit jaar worden verwacht op Villa d’Este zijn de Aston Martin Bulldog uit 1979, een Ferrari 288 GTO uit 1986 en een Porsche 959 Sport uit 1989. 

Kaarten beschikbaar

Wie een kijkje wil nemen, kan nog afreizen naar het Comomeer; hoewel het Concorso d’Eleganza Villa d’Este een zeer exclusief evenement is, zijn er nog kaarten beschikbaar. Reken echter wel op stevige prijzen; de goedkoopste tickets die momenteel beschikbaar zijn, kosten je 480 euro. 

Heel wat toegankelijker is een nieuw ‘side event’ dat iets verderop plaatsvindt, bij Villa Erba. Daar kun je namelijk terecht voor Wheels & Weisswürscht, een Beierse variant op cars & coffee. De entree daarvoor is namelijk gratis. Als je niet in de gelegenheid bent om naar Italië af te reizen, kun je ook kalm in je comfortabele stoel wachten; in de komende editie van Youngtimer Magazine én online besteden we aandacht aan dit evenement, dat ieder jaar een van de hoogtepunten op de kalender vormt.