Wheels at the Palace: Aston Martin V8 Vantage S

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op Soestdijk vieren we dit keer jubilea en verjaardagen in de autoindustrie. Met deze Aston Martin Vantage V8 S staan we stil bij 110 jaar Aston Martin. 

De historie van Aston Martin gaat terug tot 1913. In dat jaar werd het merk opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford. Martin had wat racesuccessen behaald op Aston Hill; daar komt de andere helft van de naam vandaan. De start van het bedrijf was zo rommelig dat het je bijna doet denken aan de veel recentere problemen van Spyker. In 1915 bouwden Bamford en Martin hun eerste auto, maar de productie ervan kwam niet op gang omdat beiden moesten dienen in de Eerste Wereldoorlog. Toen die in 1918 ten einde kwam, pakten Bamford en Martin de draad weer op, maar Bamford verliet het bedrijf in 1920. De Engelse graaf Louis Zborwski investeerde in het merk, maar in 1924 ging het failliet. Met geld van Lady Charnwood, een barones, kon het merk door, maar in 1925 waren er opnieuw problemen, waardoor Martin gedwongen werd het bedrijf te verkopen. Ook in de jaren dertig staken financiële problemen de kop op, maar na de oorlog waaide er een andere wind. 

In 1947 besloot David Brown het merk te kopen. Hij kocht ook Lagonda, voornamelijk vanwege een nieuwe motor die door W.O. Bentley ontworpen was. Hij begon met de beroemde DB-serie, die startte met de DB2 in 1950. Ook het vermogen van Brown bleek niet oneindig; in 1972 verkocht hij het merk aan Company Developments. Twee jaar later was het merk opnieuw faillet. In 1975 ging de fabriek weer open, nu met het geld van een groep investeerders. Zij namen er in het begin van de jaren tachtig weer afscheid van; Victor Gauntlett werd de nieuwe eigenaar. Hij hield het zes jaar vol en verkocht het merk aan Ford, dat ook Jaguar, Land Rover en Volvo verworven had. In 2007 verliet Ford de premium automarkt weer, waarna Aston Martin opnieuw eigendom werd van een consortium. Sinds 2018 is Aston Martin beursgenoteerd. De Canadese miljardair Lawrence Stroll heeft een aanzienlijk belang, net als Ernesto Bertarelli en Toto Wolff. Ook Mercedes-Benz en het Chinese Geely behoren tot de aandeelhouders. Toch heeft de financiële situatie — hoe rampzalig die soms ook was — nooit afbreuk gedaan aan de aantrekkingskracht van het merk. 

Succesnummer van Aston Martin

De Aston Martin die hier staat is een V8 Vantage S. De in 2005 geïntroduceerde V8 Vantage is een van de succesnummers van het merk. Twintig jaar geleden, in 2003, stond het model als concept car op de North American International Auto Show (NAIAS). 

Initieel was de V8 Vantage voorzien van een 4,3 liter V8 met 385 pk, maar bij de facelift in 2008 kreeg het model toch nog wat meer vermogen: vanaf dat moment is hij voorzien van een 4,7 liter V8 met 426 pk. De Vantage S is de meest extreme uitvoering, met nog wat extra vermogen (437 pk), maar ook een achterspoiler, frontlip, diffusor, andere uitlaten en 19 inch wielen.
Het model is geleverd tot 2017. Van 2009 tot en met 20018 was er ook een V12 Vantage. In de lange periode dat de Vantage op de markt was, heeft Aston Martin een range aan varianten geleverd die we verder eigenlijk alleen kennen van de Porsche 911: maar liefst 24.

Dit exemplaar staat te koop bij Brooks Classics (eveneens aanwezig op Wheels at the Palace) en kost 79.800 euro. 

Wil je weten welke auto’s we nog meer bij ons hebben? Hier vind je een overzicht van alle auto’s die we bij ons hebben op Wheels at the Palace 2023. 

Waardeer je onze aanwezigheid op Wheels at the Palace? Overweeg dan eens een abonnement op Youngtimer Magazine. Daarmee ontvang je niet alleen zes keer per jaar een magazine in je brievenbus, maar krijg je ook toegang tot het digitale archief. Daarmee kun je Youngtimer Magazine vanaf de eerste uitgave lezen!