Wheels at the Palace: BMW 323ti

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op Soestdijk vieren we dit keer jubilea en verjaardagen in de autoindustrie. Met deze BMW 323ti staan we stil bij de dertigste verjaardag van de BMW 3 Serie Compact. 

Met de 3 Serie Compact, die in 1993 werd geïntroduceerd, greep BMW terug op een oud recept. De voorganger van de 3 Serie, de 02-serie, was er immers in een driedeurs-variant, al heette die toen nog Touring. Die was leverbaar van 1971 tot en met 1974, maar erg populair was hij niet; er werden er iets minder dan 26 duizend van geproduceerd. 

Toch besloot BMW in de jaren negentig dat het opnieuw tijd was voor zo’n instapmodel. De gedachte was logisch, want de 3 Serie was met de jaren groter en groter geworden. Het model was ooit geïntroduceerd als tweedeurs-sedan, maar inmiddels was er zelfs geen tweedeurs meer leverbaar. Het resultaat verdiende echter niet de schoonheidsprijs; BMW liet je echt voelen dat je voor de instapper had gekozen, onder meer met een ander dashboard. De achteras van de actuele 3 Serie van dat moment moest plaatsmaken voor die van de vorige generatie. Dat ontging de autopers uiteraard niet. “De trekschakelaars voor de verlichting (links en rechts onderin bij de meters gemonteerd) doen ouderwets aan. Vroeger had mijn oude Kevertje dat ook,” schreef Jeroen Jongeneel in Autovisie. “Waarom heeft BMW dat in vredesnaam veranderd? Zou dit paneel soms goedkoper zijn?” Over het uiterlijk van de auto werd nog opgemerkt dat het ‘afgehakt’ oogde. Zelf vinden we vooral de vóór het rechterachterwiel gemonteerde tankklep niet direct een verfraaiing. 

Sportiefste 3 Serie na de M3

Toch maakte BMW zich er niet met een jantje-van-leiden van af. Zo was de 3 Serie Compact de eerste productie-BMW die met parkeersensoren kon worden geleverd. Bij de introductie liet het merk bovendien verschillende Individual-uitvoeringen zien die de begeerzucht van kopers op moesten wekken. Zo toonde BMW de Compact Sport, met een M3-achtige bodykit, maar ook de Compact Edel (met hout en leer) en de Compact Cabrio (met een linnen schuifdak en uitritsbare achterruit). Daar hebben we nadien weinig meer van vernomen, want uiteindelijk deed BMW wat het altijd doet als het een auto aantrekkelijk wil maken: een lekkere zescilinder monteren. De 323ti was volgens het merk de sportiefste 3 Serie na de M3. 

De markt was desondanks maar matig onder de indruk van de kleinste 3 Serie. Van deze generatie van de 3 Serie, de E36, werden ruim drie miljoen exemplaren gebouwd. Bijna 400 duizend daarvan waren Compacts. De versie met zescilinder, de 323ti, bleef een exclusief genoegen, want daarvan werden er 15.155 gemaakt. 

Dat weerhield BMW er niet van om een opvolger te ontwerpen, want ook van de volgende generatie van de 3 Serie (de E46) verscheen een Compact. Het echte succes kwam echter pas in 2004, toen BMW de 1 Serie introduceerde. 

Meer over deze BMW 323ti lees je in Youngtimer Magazine 83, de editie die in december verschijnt. 

Momenteel staat dit exemplaar, in fraai Kirunaviolett metallic, te koop bij Bergwerff Automotive voor 18.875 euro. 

Wil je weten welke auto’s we nog meer bij ons hebben? Hier vind je een overzicht van alle auto’s die we bij ons hebben op Wheels at the Palace 2023. 

Waardeer je onze aanwezigheid op Wheels at the Palace? Overweeg dan eens een abonnement op Youngtimer Magazine. Daarmee ontvang je niet alleen zes keer per jaar een magazine in je brievenbus, maar krijg je ook toegang tot het digitale archief. Daarmee kun je Youngtimer Magazine vanaf de eerste uitgave lezen!  

Mogelijk interessante artikelen: