Wheels at the Palace: Cadillac Seville

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op Soestdijk vieren we dit keer jubilea en verjaardagen in de autoindustrie. Wat dacht je van de 365e geboortedag van Antoine de la Mothe Cadillac? 

Jarenlang was de Seville een vaste waarde in het gamma van Cadillac. In 1975 kwam de eerste generatie, die bedoeld was als Cadillacs antwoord op de groeiende populariteit van Mercedes-Benz, BMW en Audi in de Verenigde Staten. Merkwaardig genoeg was dat antwoord vanaf de tweede generatie (1980) voorwielaangedreven. Merkwaardig? Ja, een V8 met voorwielaandrijving kom je immers niet vaak tegen. 

In 1985 volgde de derde generatie, in 1991 de vierde en in 1998 de vijfde. Na de vijfde generatie liet Cadillac de naam Seville los; de opvolger heette STS. 

Het exemplaar dat hier staat is afgeleverd in 1994 en is dus van de vierde generatie, waarvan in totaal 247.191 exemplaren werden gebouwd. Het Amerikaanse magazine Motor Trend riep de Seville uit tot Car of The Year 1992, terwijl Car & Driver hem op de jaarlijkse lijst van de Ten Best zette. 

In 1993 werd de Seville voorzien van de fonkelnieuwe Northstar-motoren (en het Northstar System). Die motoren werden overigens niet alleen in Cadillacs gebruikt, maar ook in auto’s van andere GM-merken als Buick en Pontiac. 

Een leuk weetje over Cadillac is dat het merk vernoemd is naar Antoine de la Mothe Cadillac, de man die in 1701 de stad Detroit stichtte. De naamgever had verder niets met het automerk te maken, want dat werd pas in 1902 opgericht. Opvallend genoeg werd het merk gebouwd op de resten van de Henry Ford Company. Het eerste model was zelfs nagenoeg identiek aan de Ford Model A. In 1909 werd het merk gekocht door General Motors. 

Het exemplaar dat hier staat, maakt deel uit van de collectie van Cult Cars, dat gespecialiseerd is in de verhuur en verkoop van bijzondere auto’s.  

Wil je weten welke auto’s we nog meer bij ons hebben? Hier vind je een overzicht van alle auto’s die we bij ons hebben op Wheels at the Palace 2023. 

Waardeer je onze aanwezigheid op Wheels at the Palace? Overweeg dan eens een abonnement op Youngtimer Magazine. Daarmee ontvang je niet alleen zes keer per jaar een magazine in je brievenbus, maar krijg je ook toegang tot het digitale archief. Daarmee kun je Youngtimer Magazine vanaf de eerste uitgave lezen!