Wheels at the Palace: Citroën 2CV6 Club

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op Soestdijk vieren we dit keer jubilea en verjaardagen in de autoindustrie. Zo is het dit jaar 75 jaar geleden dat de legendarische Citroën 2CV werd geïntroduceerd. 

In 1935 bleek uit marktonderzoek dat er onder de Franse bevolking grote belangstelling was voor een eigen auto, als deze maar niet meer dan eenderde van die van de Citroën Traction Avant zou bedragen. Met die opdracht gingen ontwerper Flaminio Bertoni en constructeur André Lefèbvre aan de slag. Het resultaat werd — uiteraard door de Tweede Wereldoorlog — pas veel later getoond, namelijk in 1948. De serieproductie startte op 11 juli 1949 en liep tot en met 27 juli 1990. De productie in Frankrijk was toen al gestopt, de laatste Eenden kwamen namelijk uit Portugal. 

Dit exemplaar stamt uit 1987, het laatste jaar dat de Eend in Nederland nieuw geleverd werd (en ook het laatste jaar van de productie in Frankrijk). De koplampen zijn rond. ‘Logisch bij een Eend,’ denk je misschien. Maar Citroën had de Club-uitvoering in eerste instantie voorzien van rechthoekige koplampen. Dat beliefden de liefhebbers niet en na een storm van protest voorzag Citroën het model van de kenmerkende ronde koplampen. 

Verder stond de Club-uitvoering voor een grotere snelheidsmeter, eenspaaksstuur, een van binnenuit te bedienen roldak, chroomlijstjes op de regengoten en luxe(re) deurbekleding. 

Deze 2CV 6 Club is afkomstig uit de collectie van Visscher Classique, het museum in Buren dat vooral op Franse auto’s is gericht. 

Wil je weten welke auto’s we nog meer bij ons hebben? Hier vind je een overzicht van alle auto’s die we bij ons hebben op Wheels at the Palace 2023. 

Waardeer je onze aanwezigheid op Wheels at the Palace? Overweeg dan eens een abonnement op Youngtimer Magazine. Daarmee ontvang je niet alleen zes keer per jaar een magazine in je brievenbus, maar krijg je ook toegang tot het digitale archief. Daarmee kun je Youngtimer Magazine vanaf de eerste uitgave lezen!