Wheels at the Palace: Citroën Xantia

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op Soestdijk vieren we dit keer jubilea en verjaardagen in de autoindustrie. Ongemerkt is het ineens dertig jaar geleden dat de Citroën Xantia op de markt kwam. 

Hoewel de productie al in november 1992 startte, duurde het nog 1993 eer het model in de showroom stond. De auto volgde de BX op, al ging Citroën met de Xantia wat meer upmarket. Er werden ruim 1,2 miljoen Xantia’s gebouwd in de fabriek in het Franse Rennes, plus een onbekend aantal exemplaren in een fabriek in Iran voor de lokale markt. Een mooi aantal, maar toch een tegenvaller na ruim 2,3 miljoen BX’en. 

Net als bij de BX kon de bouwkwaliteit van de Xantia nogal variëren. Opmerkelijk genoeg staat het Peugeot-model op dezelfde basis, de 406, juist bekend om zijn goede bouwkwaliteit. Toch is de Xantia geen auto die dan maar gelijk vergeten moet worden. Zo scoorde het topmodel bij de elandtest met 85 kilometer per uur de hoogste snelheid ooit; de nummer twee kwam tot ‘slechts’ 82 kilometer per uur en dat was de Porsche 997 GT3 RS. Daarbij moeten we direct aantekenen dat de Xantia Activa wel een ander veersysteem had dan de andere Xantia’s, die vooral uitblinken in comfort. 

Deze Xantia 2.0i VSX automaat is afkomstig uit de collectie van Visscher Classique, het museum dat vooral gespecialiseerd is in Franse auto’s. 

Wil je weten welke auto’s we nog meer bij ons hebben? Hier vind je een overzicht van alle auto’s die we bij ons hebben op Wheels at the Palace 2023. 

Waardeer je onze aanwezigheid op Wheels at the Palace? Overweeg dan eens een abonnement op Youngtimer Magazine. Daarmee ontvang je niet alleen zes keer per jaar een magazine in je brievenbus, maar krijg je ook toegang tot het digitale archief. Daarmee kun je Youngtimer Magazine vanaf de eerste uitgave lezen!