Wheels at the Palace: Fiat Panda 4×4

Geplaatst door Gabriël van Seumeren

Op Soestdijk vieren we dit keer jubilea en verjaardagen in de autoindustrie. Een van die verjaardagen is die van de Panda 4×4, die veertig jaar geleden werd geïntroduceerd. De Panda 4×4 die we bij ons hebben is een bijzonder exemplaar, namelijk de Piccolo Lusso die door Niels van Roij Design is aangepakt. 

De oorspronkelijke Fiat Panda was een ontwerp van Giorgetto Giugiaro, terwijl Aldo Mantovani verantwoordelijk was voor de techniek. Het ontwikkelen van de Panda kostte ze slechts vijftien dagen. Fiat’s hoogste baas Carlo de Benedetti had het duo de opdracht gegeven een auto te ontwikkelen in de geest van de Renault 4 en Citroën 2CV. Dat lukte goed, maar toen het ontwerp voor de Panda twee weken na het verstrekken van de opdracht af was, was De Benedetti inmiddels vertrokken; zo zie je maar dat er veel kan gebeuren in twee weken. 

De nieuwe bazen van Fiat zagen het gelukkig ook zitten met de Panda. Toen hij in 1980 op de markt kwam, was het namelijk een doorslaand succes: Fiat verkocht er bijna 4,5 miljoen exemplaren van. 

Ultieme Panda

De Panda 4×4, die in 1983 op de markt kwam, is misschien wel de ultieme Panda. De Panda was ontwikkeld om duurzaam, gebruiksvriendelijk en vaardig in allerlei terrein — en de 4×4 voegde daar alleen maar meer capaciteiten aan toe. 

Dit exemplaar heeft een makeover gekregen van Niels van Roij Design. De inspiratie voor deze Piccolo Lusso ligt enerzijds in de Panda zelf, anderzijds is de Middellandse Zee een inspiratiebron. Het vierkante motief dat in de stoelen is geweven, is bijvoorbeeld een verwijzing naar het hoekige design van de Panda. De kleur(encombinatie) verwijst naar de zee. 

De basis van deze Panda 4×4 Piccolo Lusso is een Panda 4×4 Sisley uit 1989. 

De Panda 4×4 Piccolo Lusso staat te koop bij Kaeve Cars in Uden en kost 30.000 euro. 

Wil je weten welke auto’s we nog meer bij ons hebben? Hier vind je een overzicht van alle auto’s die we bij ons hebben op Wheels at the Palace 2023. 

Waardeer je onze aanwezigheid op Wheels at the Palace? Overweeg dan eens een abonnement op Youngtimer Magazine. Daarmee ontvang je niet alleen zes keer per jaar een magazine in je brievenbus, maar krijg je ook toegang tot het digitale archief. Daarmee kun je Youngtimer Magazine vanaf de eerste uitgave lezen!