Concours d’Elegance Soestdijk opnieuw afgelast

Geplaatst door Perry Snijders

Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk niet door. De organisatie krijgt geen vergunning om het evenement te organiseren en is witheet. 

De woede van de organisatoren is begrijpelijk. In de wirwar van regels die gelden, was het onduidelijk aan welke eisen het Concours d’Elegance nou precies moest voldoen. Voor ‘doorstroomevenementen’ geldt dat er maximaal één bezoeker per vijf vierkante meter aanwezig mag zijn. Voor festivals geldt de regel dat er maximaal 750 bezoekers per dag mogen komen. Nu, drie weken voor het evenement, blijkt dat die laatste regel ook voor het Concours d’Elegance geldt. Daarmee is het logischerwijs onhaalbaar geworden. “Volgens de overheidsnormen biedt het terrein ruimte aan meer dan 7.500 mensen per dag.” De organisatie wijst daarbij ook naar attractieparken als De Efteling, waar vijftienduizend bezoekers per dag mogen komen. “Wij begrijpen het echt niet meer,” briesen Mick de Haas en Jan-Peter Nijmeijers. 

Zeer boos

De woede is er vooral vanwege de langdurige onduidelijkheid. “We zijn teleurgesteld, maar ook zeer boos op het complete wanbeleid van de heren Rutte en De Jonge, met name met betrekking tot de besluitvorming rondom evenementen.” Daarin staan De Haas en Nijmeijers overigens niet alleen. Zo liet Ronald van den Broek van 402 Automotive afgelopen week al weten een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse staat, naar eigen zeggen ‘vanwege onduidelijke en inconsequente richtlijnen voor doorstroomevenementen’. Eerder al probeerde festivalorganisator ID&T samen met ruim vijftig andere partijen eveneens een kort geding aan, maar dat werd niet doorgezet. De organisaties die zich daarbij aan hadden gesloten, liepen uiteen van F1 Dutch Grand Prix Zandvoort tot de Zwarte Cross. Zij noemden de kabinetsmaatregelen ‘onzorgvuldig voorbereid en onjuist’. 

Geen subsidie

De organisatie van het Concours d’Elegance laat weten waarschijnlijk geen aanspraak te kunnen maken op de subsidieregeling voor afgelaste evenementen van de overheid. Bovendien zijn De Haas en Nijmeijers teleurgesteld over Fieldlab. “Er is 900 miljoen euro verstrekt aan een organisatie genoemd Fieldlab. Wij hebben geprobeerd advies te vragen, maar kregen geen enkele respons.” Aan de inspanningen van Nijmeijers en De Haas ligt het niet; ze hebben acht maanden gewerkt aan deze editie van het concours, waar ook veel aandacht voor youngtimers zou zijn.

Nieuwe editie in 2022

Ondanks alles kijkt de organisatie alvast vooruit naar volgend jaar. “We zijn meer gemotiveerd dan ooit om volgend jaar het grootste Concours d’Elegance in onze geschiedenis te organiseren.” Op 26, 27 en 28 augustus 2022 zou er dan — eindelijk! — weer een Concours d’Elegance Paleis Soestdijk moeten zijn.